"Хамас" няма да участва в новия кръг преговори за примирие в Газа

1
Само спиране на огъня би могло да предотврати иранска атака срещу Израел
Само спиране на огъня би могло да предотврати иранска атака срещу Израел Снимка: ЕРА / БГНЕС

Само спиране на огъня би могло да предотврати иранска атака срещу Израел

Палестинската ислямистка групировка „Хамас“ обяви днес, че няма да участва в предстоящите утре в Катар преговори за прекратяване на огъня, което поставя под съмнение надеждите за договаряне на примирие в региона. Според информация на „Ройтерс“, това решение на „Хамас“ може да попречи на усилията за стабилизиране на конфликта и да доведе до нова вълна от насилие, особено след като представители на иранските власти заявиха, че липсата на споразумение би могло да предизвика иранска атака срещу Израел.

Въпреки отказа на „Хамас“, Съединените щати все още очакват непреките разговори да започнат по план утре в катарската столица Доха. В същото време обаче, новинарският сайт „Аксиос“ съобщи, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е отложил своето пътуване до Близкия изток, което се очакваше да започне вчера, което подсказва за сериозни затруднения в дипломатическите усилия за мир.

Трима високопоставени представители на иранските власти заявиха, че единствено споразумение за прекратяване на огъня би могло да предотврати ответни действия от страна на Иран. Те подчертаха, че убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран миналия месец не може да остане без отговор, ако не бъде постигнато примирие.

Израелското правителство от своя страна е обявило, че ще изпрати делегация за утрешните разговори, но предвид позицията на „Хамас“, успехът на тези преговори изглежда все по-малко вероятен. „Хамас“ настоява за изпълнение на предложението, което вече е било прието от тях, а не за започване на нови преговори. Високопоставеният представител на „Хамас“ Сами Абу Зури заяви, че движението е готово незабавно да обсъди механизма за прилагане на предложението, но отказва да участва в нови преговори, които според него биха позволили на Израел да наложи нови условия и да продължи атаките срещу палестинците.

Междувременно, боевете в Газа не стихват. Жителите на град Хан Юнис в южната част на палестинската територия съобщават за засилени израелски атаки, включително взривяване на къщи и танков обстрел. Израелските сили твърдят, че са отговорили на ракетен обстрел от „Хамас“ срещу Тел Авив, като са нанесли удари по ракетни площадки и бойци в различни части на Газа.

Палестинските здравни служители съобщават за най-малко 14 убити при израелските удари днес, като повечето жертви са в централната и южната част на Газа. „Хамас“ също така твърди, че техни бойци са влезли в ожесточени сблъсъци с израелските сили на окупирания Западен бряг, където израелската армия е убила няколко бойци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ariel
    Никакви преговори с ционистките нацисти! Адолф Нетаняху на международен съд!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари