Хакери искат откуп за откраднати данни от болница в Загреб

0
Правителството няма да води никакви преговори с хакерите, заяви днес хърватският министър на здравеопазването Вили Берош
Правителството няма да води никакви преговори с хакерите, заяви днес хърватският министър на здравеопазването Вили Берош

Правителството няма да води никакви преговори с хакерите, заяви днес хърватският министър на здравеопазването Вили Берош

Хакерската група LockBit 3.0 е отговорна за атаката срещу Клиничния болничен център (КВС) в Загреб, извършена миналия четвъртък, и иска откуп, се казва в публикация в профила на HackManac в платформата Х в понеделник. HackManac твърди, че хакерите са придобили медицински досиета, прегледи и изследвания на пациенти, научни статии на лекари, данни за операции, органи и донори, данни от тъканни банки и данни на служители. КВС Загреб получи срок до 18 юли да плати откуп, но сумата не беше уточнена.

Тази терористична организация е публикувала своите условия. Позицията на правителството е, че няма да преговаря с престъпници по този въпрос“, каза Берош след церемония, на която бяха връчени дипломи на медицински сестри и техници, преминали допълнително обучение по спешна медицина.

"Води се криминално разследване на нападението. Не можем да кажем дали е имало изтичане на данни", каза Берош.

Властите са направили всичко възможно, за да защитят гражданите, но подобни инциденти не са необичайни, тъй като престъпниците търсят нови методи, за да достигнат до данни, каза той, добавяйки, че дори Пентагонът не е пощаден от подобни ситуации.

Министърът припомни, че миналия февруари в Хърватия беше прието ново законодателство за киберсигурността. Берош каза още, че ИТ системата на болницата КВС Загреб сега функционира нормално. В момента няма пречки за предоставяне на здравни услуги, допълни той.

"Ние не преговаряме с тези, които крадат лични данни, и като цяло не обичаме да се поддаваме на изнудване, така че няма да се съгласим на изнудване от престъпници“, заяви днес хърватският премиер Андрей Пленкович пред журналисти, предава БТА. Пленкович каза, че всички служби, включително МВР и Агенцията за сигурност и разузнаване, "анализират ситуацията" и че всичко функционира нормално, като "всички бази данни са на разположение на медицинския персонал на болницата".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари