Гражданите на Босна и Херцеговина избират местна власт

1
Вотът в общините, пострадали от наводненията тази седмица, е отложен
Вотът в общините, пострадали от наводненията тази седмица, е отложен

Вотът в общините, пострадали от наводненията тази седмица, е отложен

Днес гражданите на Босна и Херцеговина гласуват за нови местни власти, но изборите в някои от най-засегнатите от неотдавнашните наводнения общини са отложени. На осмите поред местни избори след обявяването на независимостта през 1992 година, 3,4 милиона души ще имат право да изберат своите представители. Те ще гласуват за кметове и съветници в 111 общини, 31 града и окръг Бръчко – отделна административна единица в североизточната част на страната.

Централната избирателна комисия на Босна и Херцеговина обяви, че вотът в общините, които пострадаха най-тежко от наводненията и свлачищата, отнели живота на 16 души, ще бъде отложен. Изборите ще се проведат там, когато условията позволят.

Страната остава известна с едно от най-сложните държавни устройства в света, установено с Дейтънското мирно споразумение. Съгласно този договор, Босна и Херцеговина е разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, като двете структури имат собствени правителства и парламенти, но споделят някои общи държавни институции, като съдебна система, армия и данъчни служби.

С влизането в сила на забраната за агитация от вчера, изборният ден ще приключи в 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време). Повече от 25 700 кандидати участват в изборите, като 42,6 процента от тях са жени. За позицията на кмет се борят 368 кандидати, но едва 29 от тях са жени.

Изборният процес ще бъде наблюдаван от над 300 представители на международни организации, включително Европейския съюз и Върховния представител на международната общност.

Анализатори посочват, че тези избори имат по-голямо значение от обикновен вот за местни власти, тъй като се смята, че те ще покажат дали избирателите подкрепят работата на сегашните управляващи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари