Гръцкият посланик: Преминаването на границата ще е сложно до влизането на България в Шенген по суша

0
Гръцкият посланик: Преминаването на границата ще е сложно до влизането на България в Шенген по суша
Гръцкият посланик: Преминаването на границата ще е сложно до влизането на България в Шенген по суша Видео: NOVA

Туристическият обмен между двете страни бележи рекорден ръст през 2023 година

В ексклузивно интервю за NOVA, Негово Превъзходителство Алексиос Мариос Либерополус, извънреден и пълномощен посланик на Гърция в България, обсъжда ключови въпроси в двустранните отношения, включително туризма, граничния контрол, енергийното сътрудничество и икономическите перспективи.

Туризъм и гранични проблеми

Посланик Либерополус отбеляза значителното увеличение на туристическия обмен между двете страни. Според данни на Националния статистически институт на България, броят на българите, посетили Гърция през 2023 година, е нараснал с 46% спрямо предходната година, достигайки 1 871 000 души. Същевременно, броят на гръцките туристи в България е достигнал 1 109 000, отбелязвайки също съществен ръст.

Относно проблема с дългите опашки на граничните пунктове, посланикът заяви: "Това е сложен въпрос, докато България не влезе в Шенген по суша. При все това са предприети мерки, като например единичния пункт на 'Кулата-Промахонас', за да се облекчи и да бъде малко по-бързо, особено през юли и август, когато са дългите опашки и повече хора пътуват до Гърция и обратно."

Той добави, че гръцките власти увеличават персонала по време на пиковите периоди, за да ускорят процеса на преминаване.

Енергийно сътрудничество

Посланик Либерополус подчерта важността на енергийното сътрудничество между двете страни, особено след спирането на доставките на газ от "Газпром" за България. Той отбеляза бързата реакция на Гърция през април 2022 година, когато страната осигури втечнен природен газ от терминала "Ревитуса" в Атина, за да подпомогне България през зимния сезон.

"Оттогава имаме интерконектора Гърция-България – една отправна точка. Имаме редица меморандуми за разбирателство между двете страни за съхранение на газ, за изграждане на нов нефтопровод, за подобряване на свързаността в зелената енергия," каза посланикът.

Икономически перспективи

Въпреки предизвикателствата, гръцката икономика показва признаци на устойчивост и растеж. Посланик Либерополус сподели оптимистични прогнози:

"Страната очакваше икономически ръст над средното за еврозоната през 2024 година, както бе и за 2023 година. Има ръст на реалния БВП с 2%, много по-малко безработица и изглежда прогнозата на гръцката народна банка за 2025 година е 2,2% ръст и 2,5% ръст за 2026 година."

Той също така отбеляза, че преките чуждестранни инвестиции в Гърция се увеличават, особено в сектора на недвижимите имоти.

Миграционна криза

По отношение на миграционната криза, посланикът посочи, че Гърция се справя по-добре от преди, особено по отношение на сухопътните граници. Той подчерта необходимостта от нов подход на европейско ниво за справяне с предизвикателствата, породени от войните и климатичните промени.

Лични впечатления

Посланик Либерополус изрази своето възхищение от красотата на България, особено планините ѝ. Той сподели плановете си да посети повече места в страната, включително Пампорово и Копривщица.

В заключение, посланикът благодари за сътрудничеството между двете страни, включително и в научната сфера, споменавайки предстоящото посещение на гръцки учени в българската база в Антарктида.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари