Гръцката брегова охрана откри огън по лодка за трафик на мигранти

2
Инцидентът се разиграл след като капитанът на лодката се опитал да блъсне патрулния кораб на бреговата охрана в опит да избегне арест
Инцидентът се разиграл след като капитанът на лодката се опитал да блъсне патрулния кораб на бреговата охрана в опит да избегне арест Снимка: Архив

Един човек е убит

Гръцката брегова охрана откри огън срещу моторна лодка, превозваща мигранти от Турция, което доведе до смъртта на един човек, съобщиха гръцките власти днес, цитирани от "Асошиейтед прес".

Инцидентът се разиграл след като капитанът на лодката се опитал да блъсне патрулния кораб на бреговата охрана в опит да избегне арест.

Останалите 13 мигранти, намиращи се на лодката, са били невредими и са транспортирани до остров Сими, намиращ се в югоизточната част на Егейско море.

Случаят се е разиграл северозападно от острова, когато капитанът на лодката за трафик на хора многократно е игнорирал призивите да спре. В официалното изявление на бреговата охрана се посочва, че водачът е извършил опасни маневри, като е застрашил екипажа на патрулния кораб чрез опит за сблъсък.

Към момента не е ясно дали загиналият човек е бил капитанът на лодката или пътник, а гръцката полиция не е обявила дали е задържала предполагаемите трафиканти.

Всяка година хиляди мигранти предприемат опасни опити да достигнат гръцките източни егейски острови с малки плавателни съдове. Най-често те плащат на контрабандисти, които организират превоза им. В много случаи тези контрабандисти предприемат рисковани действия, за да избегнат арест, което води до инциденти с гръцката брегова охрана.

Според данни на ООН близо 30 000 мигранти са достигнали нелегално Гърция от Турция през тази година, като нарастващ брой пристига и от Либия, разположена в Северна Африка. Гърция остава основна дестинация за мигрантите, въпреки че броят им е малко по-нисък в сравнение с Италия и Испания – други популярни точки за нелегални миграции към Европа. Много от пристигналите в Гърция са граждани на Афганистан, Сирия и Египет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    А ООН то
    само статистика ли води или ще се намеси да спре това преселение на народите?Абсолютно ненужна организация .
  • 2
    1
    Въпрос?!??
    А ние по усраниските бентлита кога????!??? Мартине мри в лайна педал!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари