Гръцка медия: Внасят се опасни пестициди от Турция и България

1
Властите конфискуваха тонове вредни вещества
Властите конфискуваха тонове вредни вещества Снимка: БГНЕС

Властите конфискуваха тонове вредни вещества

Разследване на гръцката телевизия "Скай" разкри тревожна тенденция на незаконен внос и неконтролирана търговия с опасни пестициди в Гърция. Според репортажа, тези вредни вещества се внасят предимно от Турция и България, създавайки сериозни рискове за здравето на потребителите и околната среда.

Йоргос Варелас, ръководител на финансовия отдел в Икономическата полиция на Гърция, сподели пред медията: "Тази година сме конфискували двойно по-голямо количество незаконни пестициди в сравнение с миналата." Това показва нарастващ мащаб на проблема, който изисква спешни мерки.

Разследването разкрива, че нелегалните пестициди съдържат високи нива на канцерогенни вещества, което ги прави изключително опасни за човешкото здраве. Въпреки това, някои гръцки производители продължават да ги използват, привлечени от значително по-ниската им цена в сравнение с легалните алтернативи.

Методите за контрабанда на тези вещества са изобретателни. Трафикантите използват специално оборудвани автомобили и камиони с тайници за пренасяне на забранените продукти през границата. Още по-обезпокоително е разкритието за съществуването на нелегална фабрика в Северна Гърция, където контрабандните пестициди се обработват и опаковат професионално.

Варелас описва откритията на полицията: "Беше идентифицирана и лаборатория за стандартизация, тъй като беше открито голямо количество от тези пестициди в насипно състояние. В това помещение имаше подходящи машини и инструменти за смесване и опаковане на веществата." Това показва високата степен на организация в престъпната дейност.

Усилията на гръцките власти за борба с този проблем са значителни. През последните пет години са конфискувани над пет тона незаконни пестициди и 10 тона незаконни торове. Освен това са иззети 100 000 евро в брой и превозни средства, използвани за трафик на тези опасни вещества.

Разкритията повдигат сериозни въпроси относно ефективността на граничния контрол и необходимостта от засилено международно сътрудничество за справяне с този трансграничен проблем. Здравето на потребителите и опазването на околната среда са заложени на карта, което изисква спешни и координирани действия от страна на властите в Гърция и съседните държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари