Гръмотевична буря с проливен дъжд минава през Русе

1
13 литра на квадратен метър са паднали за по-малко от час
13 литра на квадратен метър са паднали за по-малко от час

13 литра на квадратен метър са паднали за по-малко от час

Русе бе поразен от силна гръмотевична буря с проливен дъжд и шквален вятър между 17:16 часа и 18:00 часа на 2 юли. Според данни от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град, за по-малко от час са паднали 13 литра на квадратен метър дъжд, а вятърът е достигнал скорост от 14 метра в секунда.

Интензивни валежи и предупреждения

По-рано през деня Община Русе предупреди гражданите за очакваните интензивни валежи с гръмотевици и силен вятър в късните часове на деня. Националният институт по метеорология и хидрология съобщи, че максималните температури за деня ще достигнат 39-40 градуса, но с приближаването на студен атмосферен фронт вечерта и през нощта се очаква развитие на купесто-дъждовна облачност, локални краткотрайни и интензивни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Очаквани пориви на вятъра и възможни градушки

Поривите на вятъра се очаква да достигнат 15-20 метра в секунда, с многократна смяна на посоката, което увеличава риска от градушки. Температурите ще се понижат значително вечерта и през нощта, като няма да надвишават 24-25 градуса.

Прогноза за следващите дни

През следващите два дни се очакват отново локални краткотрайни и интензивни валежи. Максималните температури ще бъдат 28-29 градуса, а минималните – 18-19 градуса.

Апел към жителите на Русе

Община Русе призовава жителите да бъдат внимателни и при интензивна буря, обилен дъжд или ураганен вятър да не предприемат пътувания. Гражданите се предупреждават да избягват движение в близост до жилищни сгради и строителни обекти, и да приберат от терасите си всички предмети, които при силен вятър могат да наранят преминаващите по тротоарите. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи трябва да проверят обектите си, а изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета, и да предприемат действия по обезопасяването им.

Мерки на Община Русе

Продължава регулярното прочистване на дъждоприемните шахти и дъждоотводнителната канализация в града. Община Русе следи непрекъснато метеорологичната обстановка и остава в готовност да съдейства на гражданите. При необходимост сигнали се приемат на телефона на Дежурния общински съвет за сигурност – 082/820 111 или на Единния европейски телефон за спешни и аварийни обаждания - 112.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари