Градушка унищожи реколтата в Хаджидимово

0
Тонове реколта за десетки хиляди левове е за боклука
Тонове реколта за десетки хиляди левове е за боклука

Тонове реколта за десетки хиляди левове е за боклука

Градушката, която удари района на Хаджидимово, нанесе сериозни щети върху местните земеделци, оставяйки ги без надежда за реколтата, която са отглеждали с много труд и инвестиции през годината. По думите на производителите, щетите върху продукцията са на практика пълни, а загубите са огромни.

Иван Сабехлъков, собственик на земеделски масив в района, сподели пред NOVA с огорчение: „Това е съсипана продукция, която човек цял живот иска да произведе, но природата я унищожава за минути. Между 40 и 60 тона чушки са за изхвърляне, не стават за нищо. Безмилостно е унищожена реколтата.”

Освен тежките материални загуби, земеделците изразяват недоверие към частните застрахователи. Според Сабехлъков, многократно те са се сблъсквали с измами и затова настояват за създаване на държавен застрахователен фонд, който да покрива щетите от природни бедствия. Той добави: „Ние не вярваме на частните застрахователи, защото сме мамени много. Нека държавата да създаде държавен застрахователен фонд за бедствия от този ранг. Застрахователите ще кажат, че не е унищожена напълно или че аз съм виновен. В момента се говори за стратегически планове, никой не говори какво ще яде този народ. Гладът е по-силен и от тока.”

Основният въпрос, който остава за местните производители, е дали ще получат някакво обезщетение, за да могат да покрият загубите си и да продължат своята работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари