Градушка унищожи 1500 декара плодови насаждения в Русенско

7

Четири села в областта са със сериозни поражения

Четири села в Русенско пострадаха сериозно от буря с градушка, която удари региона преди няколко дни. В някои райони плодовете са напълно унищожени, а в други - частично. Земеделците са силно притеснени за бъдещето на своите реколти, особено предвид прогнозата за нови бури и още по-високи температури.

Ердинч Рами: "Не съм виждал такава буря за 25 години"

Ердинч Рами, който е земеделец в село Стамболово вече 25 години, споделя, че не е виждал такава буря досега. Щетите върху реколтата му са огромни и продукцията е напълно непродаваема.

„Масивите, през които мина самата буря с град, щетите са на 100 процента. Продукцията е непродаваема“, заяви Ердинч Рами пред БНТ.

Павел Спасов: "Загубих едната си градина, но успях да спася другата"

Павел Спасов, също земеделец, е успял да спаси дърветата от едната си градина благодарение на собствена техника за защита от градушки. Въпреки това, другата му градина е сериозно пострадала.

„Самите дървета са обезлистени и няма да има реколта следващата година, защото те сега залагат плодни пъпки и когато те заложат плодни пъпки, а няма листа, тя не може да ги изхрани“, обясни Павел Спасов.

Земеделците търсят помощ от държавата

Ердинч Рами изрази надежда за помощ от държавата, тъй като загубите за семейството му са фатални и не могат да се справят сами.

„Държавата помага при условие, че загубите са на 100 процента. Реда е да пуснем молби към общинските служби, за да може държавата по някакъв начин да реагира и да минат комисии за да оценят щетите“, каза Павел Спасов.

Частични компенсации и застраховки

Павел Спасов обмисля да продаде на по-ниска цена пострадалите от бурята плодове. Той съжалява за вложения труд и време, но е спокоен, че частично ще бъде компенсиран.

„Всичко ни е застраховано. Фонд "Земеделие" поема 70% от застраховката, ние поемаме 30%. Има и втора компенсаторна мярка "напълно пропаднали площи", но там трябва да е на 100% пропадането. Измислила е държавата механизми, просто хората трябва да се възползват“, обясни той.

Сушата и екстремно високите температури също нанасят щети

Освен заради бурите, реколтата е компрометирана и заради сушата и екстремно високите температури. В райони без поливни площи плодовете изсъхват, а дърветата продължават да линеят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Боян Йорданов
    Кои четири русенски села????
  • 7
    5
    Ердинч,
    остави държавата на мира.Научили сте се все да смучете.Да беше се застраховал.
  • 9
    4
    Съвет
    Не чакайте.Събирайте плод и на ракия.Все нещо е и с по малко захар моля.Кайсиева,праскови,сливи,зарзали давайте и на казана.
  • 8
    3
    Петър Стоянович
    Гербавите с мутрата 15г само крадяха. Нищо не направиха за държавата.
  • 11
    2
    Бог и Аллах
    Тая година, няма да има кинти за Дубай и нови Мерцедеси. 15 години не пищяха, субсидийки а-у. Не обичате ЕС, ама пак той ще даде някое си евро...Тия не ги жаля, ама въобще, къща като палат има.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари