Говори първият човек в света с чип в мозъка

0
Нолан Арбо: Мога да управлявам компютър с ума си
Нолан Арбо: Мога да управлявам компютър с ума си

Нолан Арбо: Мога да управлявам компютър с ума си

Нолан Арбо, 30-годишен мъж от САЩ, стана първият човек в света, получил мозъчен чип от компанията Neuralink, основана от предприемача Илон Мъск. Арбо, който е напълно парализиран под раменете след инцидент през 2016 година, разказва за своя опит с революционната технология и как тя променя живота му.

"В момента мога да управлявам компютър с ума си. Все още работим върху това да мога да пиша изречения със силата на мисълта. Мога да управлявам курсор със същата прецизност, която другите хора имат. Това е просто страхотно. Нещата, които мога да правя с мозъка си са невероятни", споделя Арбо пред медиите.

Пътят към този момент започва преди осем години, когато Арбо претърпява тежък инцидент по време на летен лагер.

"Тъкмо бях приключил учебната си година в колежа. Работех в летен лагер, който се намираше на границата между Ню Йорк и Пенсилвания. Бях на едно езеро, заедно с мои приятели, всички тичахме към водата, забавлявахме се. В един момент реших да скоча във водата, но не си го представяйте като някакъв скок от огромна височина – не беше така. Не правех нищо опасно", спомня си Арбо.

След инцидента, който го оставя парализиран, Арбо научава за възможността да участва в експерименталната програма на Neuralink. "Не знаех нищо за Neuralink преди да подам документите си. Спомням си как един приятел ми звънна по телефона и ми каза: 'Хей, искаш ли да получиш чип в мозъка си?' Аз помислих, че се шегува", разказва той.

Процесът на подбор и подготовка за операцията е дълъг и включва множество медицински изследвания. Арбо преминава през онлайн интервюта, лични срещи и редица тестове, за да се уверят лекарите в неговата пригодност за експеримента.

Операцията за имплантиране на чипа преминава успешно, а Арбо споделя, че не е изпитвал страх. "Вярата ми в Бог ме държеше спокоен. Все пак имаше и малка доза притеснение. Аз съм парализиран - единственото, което имам е моят мозък. Мисълта, че ще трябва да допусна някого вътре в него беше странна", обяснява той.

След операцията, Арбо бързо започва да усвоява новите възможности, които чипът му предоставя. Той вече може да играе видео игри, да сърфира в интернет и да общува с хора, използвайки само силата на мисълта си. "Този чип промени живота ми изцяло. Вече се чувствам по-независим, обнадежден съм за бъдещето, радвам се, че имам възможността да правя много повече неща", казва Арбо.

Въпреки успеха, Арбо признава, че технологията все още има своите ограничения. Той не може да играе по-сложни игри, изискващи едновременна употреба на мишка и клавиатура, а мечтата му да напише роман все още е далеч от осъществяване.

Що се отнася до сигурността, Арбо споделя, че чипът теоретично може да бъде хакнат, но вярва, че строгите мерки за защита ограничават потенциалните рискове.

Арбо изразява надежда, че в бъдеще подобни импланти ще помагат на много хора. Той вярва, че технологията и вярата му в Бог не си противоречат, а се допълват. "Господ е създал света и науката като част от него. Вижте, чипът ми не е дар от Бога, ситуацията в която го получих обаче със сигурност е", казва той.

В заключение, историята на Нолан Арбо представлява важна стъпка в развитието на невротехнологиите и дава надежда на много хора с подобни увреждания. Въпреки че технологията все още е в ранен етап, тя показва потенциал да промени живота на милиони хора по целия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    до 3
    Един лаптоп в задника ще му повлияят добре за интелектуалното израстване.:)
  • 2
    3
    до 2
    тебе и чип в мозъка няма да те оправи...
  • 2
    2
    Да, бе, да!
    Бил първият човек в света с чип в мозъка?!! А къде забравяте милионите идиоти, които ги набодоха с графен под формата на „ваксини“ против нещо си?
  • 10
    1
    234234
    https://journalist-nsk.ru/bg/sad/transgumanizm-novaya-civilizacionnaya-ugroza-chelovechestvu.html ` Трансхуманизъм: нова цивилизационна заплаха за човечеството. ` На това се вика трансхуманизъм. Измислено е от масоните, слугите на дявола и целта е да замаже границите между човек и машина и постепенно истинския човек от плът и кръв, както Бог го е създал да изчезне и да има само изруди със железа и технология в тялото си. По този начин напълно отделени от Бог. ` Това е плана на дявола - един от многото му начини да поквари хората. И като краля на лъжата, представя тези неща като нещо много хубаво, затова и тоя полезен идиот на клипа обяснява колко е хубаво. ` Ако по волята на Бог той е бил парализиран или каквото там му се е случило, това му е съдбата, който върви против Божията воля, ще реве цяла вечност в агония.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари