Горски и полиция хванаха бракониери с убит елен

0
Задържани са трима души
Задържани са трима души Снимка: ЮЗДП

Задържани са трима души

Трима души са задържани край село Брестница за незаконен лов на благороден елен.

В ранните часове на деня, служители на реда осуетиха опит за незаконен превоз на убит благороден елен. Инцидентът се разигра на главен път I-4 в близост до село Брестница, община Ябланица.

Около 04:40 часа сутринта, екип на Районното управление в Ябланица спря за рутинна проверка лек автомобил марка "Мицубиши". При щателния оглед на превозното средство, полицейските служители направиха шокиращо откритие - в багажника бяха намерени чували с месо и глава от благороден елен.

Веднага след разкриването на нелегалния товар, случаят бе докладван на Районната прокуратура в Ловеч, дежурен дознател към Районното управление в Тетевен, както и на директора на горската служба в Тетевен за предприемане на последващи действия.

В 06:15 часа бе извършен обстоен оглед на автомобила от полицейски служители от Тетевен и Ябланица. Експертите установиха, че превозваните в черни чували месо и трофей (глава) принадлежат на млад мъжки благороден елен, на приблизителна възраст около 4 години. Важно е да се отбележи, че в момента този вид се намира в размножителен период, което прави лова му особено проблематичен от екологична гледна точка.

При претърсването на автомобила бяха открити и допълнителни доказателства за незаконна ловна дейност:

  • Раница с термален прибор за нощно виждане марка PULSAR
  • Два ловни ножа
  • Три броя патрони GECO 308 Win, предназначени за огнестрелно нарезно ловно оръжие

Разследването разкри, че тримата задържани са редовни ловци, като двама от тях членуват в ловни дружества в Ботевград и Тетевен. Този факт повдига сериозни въпроси относно етиката и спазването на законите сред регистрираните ловци.

Тримата заподозрени са задържани и отведени за разпит в управлението в Ябланица. Месото и трофеят от благородния елен са иззети като веществени доказателства и са предадени за съхранение и отговорно пазене в горското стопанство в Тетевен.

Случаят повдига важни въпроси относно опазването на дивата природа и необходимостта от по-строг контрол върху ловната дейност в България. Очаква се разследването да продължи, като е възможно да бъдат повдигнати обвинения за бракониерство и нарушаване на Закона за лова и опазване на дивеча.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари