Горещото и сухо лято продължава и през септември

2
Прогнозата на синоптика Евгения Трайкова
Прогнозата на синоптика Евгения Трайкова

Прогнозата на синоптика Евгения Трайкова

Прогноза за времето за месец септември.

Септември 2024 година ще се характеризира с по-високи температури от обичайните и ограничени валежи, сочат данни на синоптика Евгения Трайкова от Националния институт по метеорология и хидрология, представени пред БНТ.

Според представените прогнози, времето през първия есенен месец ще бъде по-топло от обичайното, а валежите ще останат под климатичните норми в по-голямата част на страната.

Летни тенденции и суша

По думите на Трайкова, тазгодишното лято се откроява с изключително високи температури и сухо време, което започна още през месец май. Тази тенденция продължава и през септември. Въпреки че все още не се очакват температури над 42 градуса, какъвто е рекордът за септември, прогнозите сочат, че температурите ще достигнат между 30 и 35 градуса, което е значително по-високо от нормите.

Трайкова отбелязва, че този септември може да бъде сравнен с миналогодишния по отношение на температурите и валежите. През 2023 година в повечето райони на страната летните температури също бяха по-високи от обичайните, а валежите - по-малко от нормите. Тази година не е изключение, като валежите в по-голямата част от страната остават под обичайните за сезона.

Валежи и температури по райони

Според прогнозите, Западна България ще бъде един от малкото райони, където валежите са малко по-високи от обичайните. Въпреки това, по-голямата част от страната, включително Дунавската равнина и източните райони, ще останат сухи през септември. Възможни са краткотрайни валежи в планинските райони, главно в Югозападна България, но те ще бъдат ограничени и краткотрайни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари