Google Translate вече може да превежда и от ромски език

2
Google Translate се разширява с 110 нови езика, достигайки нов връх в своята история
Google Translate се разширява с 110 нови езика, достигайки нов връх в своята история Снимка: БГНЕС / Архив

Google Translate се разширява с 110 нови езика, достигайки нов връх в своята история

Google обяви в своя блог, че най-голямата актуализация на Google Translate досега включва добавянето на 110 нови езика. Тази значителна стъпка обхваща езици, говорени от над 614 милиона души по целия свят, представляващи около 8% от световното население.

Разширяване към застрашени и местни езици

Включването на езици без текуща националност демонстрира ангажимента на Google към запазването на застрашените езици. Значителен фокус бе поставен върху африканските езици, които съставляват около една четвърт от новите допълнения. Езици като „фон“, „киконго“, „лу“, „га“, „суати“, „венда“ и уолоф вече са част от Google Translate, като това е най-значимото добавяне на африкански езици досега.

Преодоляване на езиковите предизвикателства

Google признава, че преводът на различни езици не е лесен поради регионални вариации, диалекти и разлики в правописа. Някои езици, като ромския с неговите множество диалекти, нямат една стандартна форма, което допълнително усложнява процеса на превод.

Ролята на PalM 2 в разширението

Големият езиков модел PalM 2 на Google играе ключова роля в това разширение. Моделът научава сродни езици, което позволява добавянето на езици като авадхи и марвади (сходни на хинди), както и сейшелски и мавритански френски креолски езици.

Преодоляване на предизвикателствата с широко използваните езици

Добавянето на широко използвани езици като кантонски не е без предизвикателства. Този език споделя писмени знаци с мандарин, което затруднява превода. Въпреки тези трудности, Google продължава да демонстрира ангажимента си към езиковото многообразие, включвайки дори манския, келтски език от остров Ман, който почти изчезна през 1974 г. Благодарение на усилията за съживяване, броят на говорещите мански вече достига хиляди.

Нови езици и исторически контекст

Сред новите езици е и пенджаби, написан на шрифта Shahmukhi, персийско-арабски вариант, използван в Пакистан, където е най-разпространеният език. Това разширение следва предишната най-голяма актуализация на Google Translate през май 2022 г., когато бе въведена технологията Zero-Shot машинен превод. Тази технология позволява на модела да учи нови езици без нужда от съществуващи преведени примери.

Поглед към бъдещето

С тази значителна стъпка, Google Translate се приближава към инициативата на компанията за поддръжка на 1000 от най-важните езици в света. Използвайки модели на изкуствен интелект, Google има за цел да преодолее езиковите бариери и да направи информацията достъпна за все повече хора по света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Те
    Човекоподобните писменост нямат , те ще им превеждат . Смях
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари