Голям пожар в подножието на връх Ком

0
Над 50 декара изгоряха
Над 50 декара изгоряха Снимка: Facebook/Берковица

Над 50 декара изгоряха

Огнена стихия обхвана района около връх Ком в Стара планина, създавайки сериозни предизвикателства за противопожарните екипи. Инцидентът започна в късните часове на 18 октомври и продължава да ангажира спешните служби в региона.

Хронология на събитията

Пламъците лумнаха около 21:00 часа на 18 октомври в труднодостъпна местност близо до връх Ком. Първоначално огънят обхвана приблизително 50 декара сухи треви и храсти. Въпреки усилията на пожарникарите да овладеят ситуацията до полунощ, на сутринта пожарът се разрази отново в съседство с вече засегнатите територии.

Продължаващи усилия за овладяване на ситуацията

Директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Монтана, комисар Венцислав Райков, информира за текущото състояние на операцията: "На труднодостъпните места, където не могат да излязат пожарните коли, се гаси и на ръка". Три екипа на пожарната, подкрепени от служители на местните горски стопанства, продължават борбата с огнената стихия.

Тревожна статистика за региона

Тазгодишният пожароопасен сезон в област Монтана показва обезпокоителна тенденция. От началото на годината са регистрирани:

  • 583 пожара в полски райони (спрямо 284 през 2023 година)
  • 24 пожара в горски територии (спрямо само 3 през предходната година)
  • Общо 1300 произшествия, обслужени от пожарните команди (увеличение от 1200 през 2023 година)

Мащаб на щетите

Летните пожари в Монтанско са нанесли значителни щети на околната среда:

  • 2488 декара гори са унищожени
  • 117 хиляди декара сухи треви и храсти са изгорели
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари