Голям горски пожар се разрази на остров Андрос

0
Евакуирани са четири селища
Евакуирани са четири селища

Евакуирани са четири селища

Жителите на четири селища на остров Андрос са евакуирани заради голям горски пожар.

Голям пожар избухна днес по обяд на гръцкия остров Андрос в Егейско море, принуждавайки властите да евакуират жителите на четири селища.

Според информация от „Катимерини“, жителите на селищата Страпуриес, Ламира, Менитес и Ипсила са получили съобщения за евакуация на мобилните си телефони, с препоръка да се отдалечат в посока на главния град на Андрос.

С огъня се борят 20 пожарникари, подпомагани от 15 доброволци, два хеликоптера и два самолета. Ситуацията на острова остава критична, докато противопожарните екипи се опитват да овладеят разпространението на пламъците.

В същото време, противопожарните служби разследват възможността вчерашният пожар на остров Идра да е бил предизвикан от фойерверки, изстреляни от яхта. Според „Катимерини“, плавателният съд, от който се подозира, че са били изстреляни пиротехническите средства, е бил нает от граждани на Казахстан. Сигнал за фойерверките е бил подаден от капитана на друг съд, намиращ се наблизо. Противопожарните служби са поискали от бреговата охрана координатите на всички плавателни съдове в района, както и видеозаписи.

Кметът на Идра Йоргос Кукудакис заяви пред държавната телевизия ЕРТ, че жителите на острова са разгневени от вероятността пожарът да е бил причинен от употребата на пиротехнически средства. „Възмутени сме, че някои толкова безотговорно изстрелват фойерверки в борова гора“, каза той и добави, че общината ще предприеме правни действия срещу виновните.

Вчера, при гасене на пожар на полуостров Пелопонес, загина един човек. Днес в много райони на Южна и Централна Гърция е обявена четвърта степен на риск от пожари, което означава много висока опасност, при която е забранена всяка употреба на огън.

Настоящата ситуация подчертава сериозността на пожарната опасност в Гърция и необходимостта от строги мерки за предотвратяване на подобни инциденти. Властите продължават да следят ситуацията и да предприемат действия за защита на населението и околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари