Големите търговски вериги се готвят да работят с евро

1
От март месец би трябвало да имаме двойно обозначение на цените на стоките
От март месец би трябвало да имаме двойно обозначение на цените на стоките Видео: NOVA

От март месец би трябвало да имаме двойно обозначение на цените на стоките

Търговците на дребно в България започват активна подготовка за въвеждането на еврото като официална валута. Според Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия, секторът е в постоянна комуникация с институциите, отговарящи за координацията на този процес. „Водим активен диалог с Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите“, обяснява той пред NOVA.

Приетите нормативни рамки от предишния парламент са определени като достатъчно ясни за бизнеса, особено по отношение на двойното етикетиране на цените, обозначаването на фискалните бонове и други технически въпроси, които влияят на работата на търговците. „Процесът ще бъде дълъг и сложен“, уточнява Вълканов.

От март месец се очаква двойното обозначение на цените в магазините, но точната дата зависи от конкретното решение за приемане на еврото. Въпреки положителните стъпки, Вълканов посочва, че един от основните проблеми остава инфлацията, която трябва да бъде овладяна, за да се осигури положителен конвергентен доклад.

Допълнително, електронните ваучери за храна, които вече представляват значителен дял от продажбите на дребно на хранителни стоки, продължават да бъдат предизвикателство за пазара. Вълканов споделя, че „разходите за поддръжка на тези услуги са се увеличили с 1,8% поради включването на банкови такси“, което е довело до нуждата от преоценка на политиката по отношение на ваучерите.

Според него, има две възможни решения на този въпрос: едното е финансовият министър да регулира разходите на ваучер операторите веднъж годишно, а другото е преосмисляне на цялата ваучерна политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари