Global Wealth Report: България е на 35-о място в света по богатство

0
Финансовите активи на българите достигат 16 410 евро на глава от населението
Финансовите активи на българите достигат 16 410 евро на глава от населението Снимка: Асен Игнатов

Финансовите активи на българите достигат 16 410 евро на глава от населението

Финансовите активи на българските домакинства бележат умерен ръст през 2023 година, показва новият доклад на "Алианц"

България заема 35-ата позиция в класацията на най-богатите страни за 2023 година, според 15-ото издание на Доклада за глобалното благосъстояние (Global Wealth Report), изготвен от финансовата група "Алианц" (Allianz). Изследването разкрива, че нетните финансови активи на глава от населението в страната достигат 16 410 евро.

Докладът, който анализира състоянието на активите и задълженията на домакинствата в близо 60 държави, отчита 5,8 процента увеличение на финансовите активи на българските домакинства през 2023 година. Това идва след значителния общ ръст от над 40 процента, наблюдаван през предходните две години.

В глобален мащаб финансовите активи на частните домакинства отбелязват ръст от 7,6 процента през 2023 година. Експертите от "Алианц" отбелязват нормализиране на банковите депозити, като свежите спестявания се връщат към обичайните нива след периода на интензивно натрупване по време на пандемията.

Повишаването на лихвените проценти води до забавяне на растежа на частния дълг в световен мащаб до 4,1 процента - най-ниската стойност за последните девет години. Влиянието на по-високите лихви се отразява и на пазара на недвижими имоти, който регистрира най-слабия си ръст от десетилетие насам - едва 1,8 процента.

В България "нормализирането" на растежа се дължи основно на ценните книжа, които бележат скромно увеличение от 1,5 процента - най-слабото за последните 12 години. Останалите два класа активи показват стабилен ръст: банковите депозити се увеличават с 11,2 процента, а застраховките и пенсионните спестявания - със 17,5 процента. Въпреки това, последните заемат второстепенна роля в портфолиото на българските домакинства с дял от 10 процента.

Наблюдава се драстично намаление на свежите спестявания в ценни книжа в страната - от 5,4 милиарда евро до 0,7 милиарда евро, като в този клас активи са закупени само облигации. Същевременно, спестяващите удвояват средствата си за банкови депозити до 4,4 милиарда евро и "преоткриват" застраховките и пенсионните спестявания. След изтеглянето на средства през 2022 година, през 2023 година те инвестират 2,1 милиарда евро в този сектор.

В съответствие със световната тенденция, общият обем на новите спестявания на българите намалява с 21 процента, достигайки 7,2 милиарда евро.

Тази картина на финансовото състояние на българските домакинства разкрива както положителни тенденции, така и предизвикателства пред икономиката на страната. Въпреки относително стабилната позиция в глобалната класация, темпът на нарастване на финансовите активи се забавя, което може да е индикатор за нуждата от по-нататъшни мерки за стимулиране на икономическия растеж и финансовата стабилност на домакинствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари