Гласът на Дарт Вейдър полетя към небето

0
Холивуд скърби за покойния актьор Джеймс Ърл Джоунс
Холивуд скърби за покойния актьор Джеймс Ърл Джоунс

Холивуд скърби за покойния актьор Джеймс Ърл Джоунс

На 93-годишна възраст ни напусна легендарният актьор Джеймс Ърл Джоунс, чийто мощен глас вдъхна живот на иконични филмови герои като Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“ и крал Муфаса в „Цар Лъв“. Джоунс, чиято кариера обхващаше шест десетилетия, оставя след себе си дълбока следа в киното и театъра, работейки с някои от най-големите имена в индустрията, сред които е и режисьорът Стенли Кубрик в сатиричния филм „Д-р Стрейнджлав“ (1964 г.), пише АФП.

Сред множеството му запомнящи се роли, можем да открием участия във филми като „Конан Варварина“ с Арнолд Шварценегер и драмата „Поле на мечтите“ от 1989 г., където си партнира с Кевин Костнър. Въпреки това, именно гласът му, който вдъхна живот на един от най-известните злодеи в киното, Дарт Вейдър, го направи световноизвестен. Докато физическата интерпретация на персонажа беше поверена на британския актьор Дейвид Прауз, зловещият и незабравим глас на Вейдър беше изцяло заслуга на Джоунс.

Сред най-емблематичните моменти на актьора в „Междузвездни войни“ е репликата му към Люк Скайуокър, изигран от Марк Хамил: „Аз съм твоят баща“, която завинаги ще остане в историята на киното. След смъртта на Джоунс, Хамил сподели своите чувства в социалните мрежи, публикувайки краткото, но трогателно: „#RIP dad“, придружено от емотиконка на разбито сърце.

Много други звезди също отдадоха почит на великия актьор. Колман Доминго го нарече „майстор на занаята“ и добави: „Ние стоим на твоите рамене. Почивай в мир. Ти ни даде най-доброто от себе си.“ Актрисата Лидия Корнел, която е имала възможността да работи с Джоунс, заяви: „О, не! Не мога да повярвам! Мислех, че той ще живее вечно. Научи ме на силата на спокойствието и използването на гласа ми.“

Режисьорката Ава Дюверней публикува снимки на Джоунс с прочувствено послание, в което го благодари за това, че е показал на света „нашата сложна и достойна същност“. Тя призова феновете да гледат филма му „Клодин“ от 1974 г., описвайки сцена от филма като едно от най-запомнящите се изображения на чернокож мъж в киното.

Октавия Спенсър също сподели почит към актьора, публикувайки черно-бяла снимка и припомняйки за неговия незабравим принос към филмовия свят с думите: Гласът и талантът му ще бъдат помнени винаги. Изпращам любов на семейството му, приятелите и безбройните му фенове във всички галактики, далеч, далеч от нас.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    123
    Титанът в света на чернокожите актьори.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари