Героите от САЩ 94 събраха 460 000 лева за благотворителност

0

Благотворителен търг и дарения помогнаха на Фондация "Национали 94" да подпомогне нуждаещите се футболисти и деца

Фондация "Национали 94", основана от героите на България от американското лято в САЩ преди 30 години, успя да събере близо 460 000 лева за една вечер. Специалното събитие се проведе в столичния хотел "Маринела", където благотворителната организация бе създадена. Основната част от средствата беше набрана чрез търг за артикули на бившите национали, който донесе 391 000 лева. Останалата сума от малко над 67 000 лева бе получена от вход и дарения.

Търгът и неговите най-забележителни моменти

На търга бяха предложени уникални артикули, свързани с паметните мачове на българския национален отбор по футбол през 1994 година. Най-голям интерес предизвикаха двете оригинални фланелки на Христо Стоичков. Първата фланелка, с която Стоичков вкара два гола срещу Гърция, беше закупена за впечатляващите 100 000 лева от Слави Бинев. Втората фланелка, с която "Камата" се разписа и срещу Аржентина, беше придобита за същата сума от професор Николай Вълчанов.

Бизнесменът Владимир Житенски също показа щедрост, като плати 60 000 лева за обувките на Стоичков, с които носителят на "Златна топка" за 1994 реализира двете попадения срещу гърците – първата победа за "лъвовете" на световни финали. Оригинална топка от Мондиала в САЩ, подписана от всички играчи, беше придобита от бившия президент на "Левски" Тодор Батков за 20 000 лева. Той обяви, че ще я дари на музея на "сините" на стадион "Георги Аспарухов".

Настоящият генерален спонсор на "Левски" Мило Борисов закупи обувките на изпълнителния директор на клуба Даниел Боримиров за 12 000 лева, а специална сребърна монета, дарена от мажоритарния собственик на "сините" Наско Сираков, беше продадена за 10 000 лева.

Целите на фондация "Национали 94"

Фондация "Национали 94" бе създадена с цел да подпомага бивши национали от американското лято, които са изпаднали в нужда, както и други футболисти и деца. Президент на организацията е бившият шеф на българския футбол Борислав Михайлов, а негови заместници са Христо Стоичков и Красимир Балъков. Тези легендарни фигури на българския футбол обединяват усилия за да осигурят помощ и подкрепа на своите колеги и младите таланти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    нищо лично
    Да са вложили сили и желание да умножат победите и да запазят славата като я предадат на по млади.БФС се превърна в.......не мога да намеря думата,а и не съм запалянко.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари