Германия: Новите гранични проверки ще бъдат целенасочени, за да се избегнат опашките

1
Германия разширява граничния контрол в борба с нелегалната миграция
Германия разширява граничния контрол в борба с нелегалната миграция Снимка: Асен Игнатов / Архив

Германия разширява граничния контрол в борба с нелегалната миграция

Министерството на вътрешните работи на Германия обяви, че от утре ще въведе по-строг граничен контрол по всички свои граници. Целта на тази мярка е да се противодейства на трансграничната престъпност и да се ограничи незаконната миграция, съобщи Германската осведомителна агенция (ДПА).

Решението за засилване на граничния контрол идва на фона на разгорещен дебат в страната относно миграционната политика. Въпреки това, съседните държави изразиха загриженост, че новите мерки могат да доведат до сериозни затруднения в ежедневния трансграничен трафик.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фезер увери, че Германия ще работи в тясно сътрудничество със съседните страни, за да минимизира негативното въздействие върху пътуващите, търговията и бизнеса в граничните райони. В интервю за вестник "Билд" тя заяви: "Няма да има дълги опашки". Въпреки това, от министерството предупредиха, че не могат да се изключат напълно някои смущения и напомниха на пътуващите да носят документи за самоличност при преминаване на границата.

Полицейските проверки ще бъдат извършвани "гъвкаво и в съответствие с текущите изисквания за сигурност", като обхватът, продължителността и конкретните места за контрол ще зависят от тези фактори, поясниха от Министерството на вътрешните работи.

От утре Германия ще въведе допълнителен граничен контрол на границите си с Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия и Дания за първоначален период от шест месеца. Тези мерки ще допълнят вече съществуващия контрол по границите със Швейцария, Австрия, Полша и Чешката република.

Решението на Германия предизвика критики от страна на няколко европейски държави, включително Полша, Дания и Гърция. Те изразиха несъгласие с разширения контрол, който според правилата на Шенгенското пространство трябва да се прилага само в изключителни случаи.

Междувременно, полицията предупреди за възможни задръствания в резултат на планирания граничен контрол. Дания също въведе подобни мерки на границата си с Германия, като наскоро удължи срока им до ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари