ГЕРБ затяга условията за обезщетения за безработица

0
Как ще се промени системата за обезщетения за безработица в България?
Как ще се промени системата за обезщетения за безработица в България?

Как ще се промени системата за обезщетения за безработица в България?

Народното събрание е на път да приеме промени в законодателството, които ще затегнат условията за получаване на обезщетения за безработица, след като депутатите от ГЕРБ внесоха нов законопроект. Инициаторите на промените, водени от Деница Сачева, целят да сложат край на злоупотребите с обезщетения, които се реализират чрез краткотрайна високоплатена работа в чужбина.

Според новите предложения, право на обезщетение ще имат само лица, за които са внесени или дължими осигурителни вноски за най-малко 12 месеца от последните 18. Размерът на обезщетението ще бъде определен въз основа на доходите от последните 24 месеца.

Причини за промените

Години наред схемите за получаване на максимални обезщетения чрез краткотрайна работа в чужбина са били използвани масово. Често наричани "френска безработица", тези практики стават възможни благодарение на европейските регламенти за координация на социалната сигурност. Според тези регламенти, при определяне на обезщетенията се взима предвид само последната работа на лицето, независимо от продължителността ѝ.

Затягането на условията цели да се предотврати използването на законовите вратички, които позволяват на работници да получават максимални обезщетения чрез краткотрайна работа във Франция или други държави от ЕС. Тези схеми нанасят сериозни щети на българската социална система.

Проблемите със сегашната система

Сегашната система позволява на работници, които са работили само няколко дни на високоплатена работа в чужбина, да получават максимални обезщетения за безработица в България. Според статистиките, повече от 80% от обезщетенията за краткосрочна заетост в ЕС са в максимален размер.

През 2023 г. общо 736 514 българи са получили обезщетения за безработица, от които 56 958 са били по европейски регламенти. Тези със стаж в чужбина са получили 136 292 630 лв. от общо 517 570 303 лв. за безработица.

Новите предложения

Законопроектът на ГЕРБ предвижда при определяне на обезщетенията да се взимат предвид всички доходи на лицето от последната му работа, както и доходите от България и други държави за последните 24 месеца. Това ще намали възможността за злоупотреби и ще осигури по-справедливо разпределение на социалните обезщетения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Българин
    Да де обаче има европейска директива и нашите умове няма как да прескочат Европейския парламент, защото много хора ще съдят БГ! И ще я усъдят! За да направят нещо смислено, трябва ЕП да промени тая директива!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари