ГЕРБ прокара недомислен закон за курортите

0
Парламентът прие спорен закон за националните курорти въпреки критиките
Парламентът прие спорен закон за националните курорти въпреки критиките Снимка: Dunavmost / Архив

Парламентът прие спорен закон за националните курорти въпреки критиките

Народното събрание гласува на първо четене законопроект за определяне на критериите за национални курорти, въпреки множеството критики и негативни становища. Предложението, внесено от ГЕРБ-СДС, бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и един независим депутат.

Основната цел на законопроекта, според мотивите му, е да се постигнат положителни резултати от създаването на национални курорти в рамките на държавната политика в туристическия сектор. Критериите за определяне на национален курорт, заложени в проекта, са доста общи и включват:

  1. Наличие на туристически забележителности и обекти
  2. Предлагане на туристически продукти, подходящи за ефективна експлоатация
  3. Доказана туристическа дестинация с основни и допълнителни услуги
  4. Ефективна организация за обществен ред, сигурност и медицинско обслужване
  5. Изградена инженерна, информационна и туристическа инфраструктура
  6. Широк избор на ценови нива за туристически услуги
  7. Транспортни връзки с летище, автогара или железопътна гара
  8. Наличие на аптека в общината

Законопроектът предвижда създаването на експертна комисия, която да извършва проверки за спазването на критериите. Министърът на туризма ще назначава комисия от 5 до 9 члена за процедурата по обявяване на национален курорт.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС, вносител на законопроекта, защити предложението, наричайки го "първа крачка към дълъг път". Той призна, че ще възникнат спорове относно курорти на територията на една и съща община, и призова за дълъг срок между първо и второ четене за прецизиране на текста.

Вяра Тодева от "Продължаваме Промяната - Демократична България" критикува законопроекта, посочвайки субективността на критериите и липсата на конкретика, отбелязана и в становището на Министерството на туризма.

Предстои да се види кога ще се проведе второто четене на законопроекта и какви промени ще бъдат направени, предвид наближаващата предизборна кампания и ограничения брой оставащи парламентарни заседания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    ...
    Недомислиците имат само една цел. Мафията да се възползва от тях в своя лична угода да използва обществени терени и ресурси.
  • 5
    1
    АЗ ДА СЪМ ДОБРЕ
    една баба каза на Борисов "ние магистрали не ядем" и бетона незнам кой го плати ... но кое е национално е от значение ... логиката говори че частно може да е жилище с двор но не и национално значим обект ... за това има хотели и паркинги пристанища на мутренски организации и 3ма данъчни няма да решат проблема
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари