Георги Тахов: Насочваме 1 милиард лева за инвестиции към общините

0
Фокус върху инфраструктура, енергийна ефективност и културно наследство
Фокус върху инфраструктура, енергийна ефективност и културно наследство Снимка: Министерство на земеделието

Министерството на земеделието и храните залага на устойчиво развитие на селските райони с мащабни инвестиции

Георги Тахов обяви мащабни инвестиции за общините през Стратегическия план.

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов направи важно изявление по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България. Той обяви, че през месец декември ще бъдат насочени 1 милиарда лева за инвестиции към общините чрез Стратегическия план.

Тахов участва в дискусия на тема "Инвестиции за местно развитие, отвъд и с еврофондовете" заедно с други ключови фигури от правителството - заместник министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова, министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Приоритет върху инфраструктурата в селските райони

"Приемът за общините е един от първите инвестиционни в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 година, който сме предвидили да стартира", обясни министър Тахов. Той подчерта, че проектите за изграждане на инфраструктура в селските райони са приоритет за Министерството на земеделието и храните, поради тяхното значение за подобряване качеството на живот в малките населени места и стимулиране на тяхното икономическо, социално и културно развитие.

Този прием ще даде възможност на по-малките общини в страната да подобрят своята икономическа жизнеспособност чрез различни проекти, включително:

  • Изграждане и модернизация на пътна и улична инфраструктура
  • Подобряване на водоснабдяването
  • Повишаване на енергийната ефективност
  • Подкрепа на културното и природно наследство на селата

Министър Тахов припомни, че през изминалия програмен период 2014-2020 година по Програма за развитие на селските райони са били договорени проекти на стойност над 1,5 милиарда лева за подобни дейности.

Допълнително финансиране за енергийна ефективност

Тахов съобщи за важно преразпределение на остатъчни бюджети по Програмата, което ще позволи насочването на средства за дофинансиране по различните направления за общински инвестиции. "По предложение на МЗХ и след решение на Министерски съвет с 21 милиона лева ще бъде увеличен бюджетът за Енергийна ефективност по подмярка 7.2 от ПРСР", поясни той.

Очаквания за 2025 година

Земеделският министър анонсира и бъдещи планове, като съобщи, че през месец януари 2025 година се очаква стартирането на прием за стратегии по подхода Водено от общностите местно развитие с бюджет от близо 740 милиона лева. Той призна, че забавеното прилагане на подхода ВОМР е оказало негативно влияние върху местните икономики, но увери, че в кратки срокове е бил договорен механизъм за стартирането му съвместно с останалите Управляващи органи, финансиращи подхода.

Присъствие на високопоставени лица

На събитието присъстваха редица високопоставени лица, включително:

  • Президентът Румен Радев
  • Заместник-министърът на земеделието и храните доктор Лозана Василева
  • Изпълнителният директор на ДФЗ Ива Иванова
  • Кметове на общини от цялата страна

Министър Тахов изрази своето удовлетворение от ползотворното партньорство и добрия диалог при прилагане на политиките за развитие на селските райони, като поздрави НСОРБ за ежегодната инициатива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ужас
    Само дано да не ги лапнат в движение докато идват.. Иначе всичко е окей, обаче ще видим..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари