Георги Тахов: Имаме информация, че се купуват болни животни от съседни държави

0
георги тахов, шарка при овцете, граничен контрол, мзх, дребен рогат добитък, епизоотична обстановка, българска агенция по безопасност на храните, огнища на зараза, превоз на животни, нелегален внос
георги тахов, шарка при овцете, граничен контрол, мзх, дребен рогат добитък, епизоотична обстановка, българска агенция по безопасност на храните, огнища на зараза, превоз на животни, нелегален внос Снимка: БТА

България затяга контрола по границите с Румъния и Гърция заради шарка по овцете

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) въвежда строги мерки за контрол на превоза на животни през българските граници с Румъния и Гърция. Причината за това са регистрираните огнища на шарка при овцете в съседните държави.

Забрана за придвижване и търговия

Д-р Георги Тахов, министър на земеделието и храните, обяви издаването на административни заповеди, които забраняват придвижването и търговията на дребен рогат добитък. Министърът призова за стриктно спазване на указанията в тези заповеди.

"В страни около нас, като Румъния и Гърция, епизоотичната обстановка е много обострена, а те като гранични държави, които са в близост до наши райони, наистина са предпоставка за навлизане на болестите при нас", коментира Тахов.

Локализиране на огнищата

Към момента са регистрирани две локални огнища на заболяването в България. Министерството предприема всички необходими мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

Контрол и превенция

"Контролът е постоянен, зоните са обозначени - 3-километровите, 10-километровите. Няма как 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата да има служители на Българската агенция по безопасност на храните", обясни министър Тахов.

Апел към фермерите

Министърът призова фермерите и животновъдите към повишена дисциплина, отговорност и самосъзнание. Той подчерта, че до министерството е достигнала информация за порочни практики, свързани с купуването на болни животни от съседни държави.

"Затова апелирам към дисциплина, отговорност и малко самосъзнание, защото до нас достигна информация, че има порочни практики за купуване на болни животни от съседни държави. Това няма да го толерираме", заяви категорично Тахов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари