Георги Рачев: Засилването на вятъра ще разпали пожарите в страната

0
Следобедите ще са много горещи, което допълнително усложнява ситуацията
Следобедите ще са много горещи, което допълнително усложнява ситуацията Снимка: bTV

Следобедите ще са много горещи, което допълнително усложнява ситуацията

Късно довечера се очаква засилване на вятъра, което ще допринесе за разпалването на вече избухналите пожари в страната. Това предупреди климатологът професор Георги Рачев в предаването „Тази сутрин“.

„Ще бъде много топло. Следобедите ще са много горещи. Следващите дни са с повишена пожароопасност“, каза проф. Рачев. Според него, въздухът е изключително сух, което допълнително утежнява ситуацията. Той обясни, че засиленият вятър ще разпали още повече пожарите, особено в планините.

„Виждаме върхови пожари, когато не гори долу ниско, а гори короната на дърветата. Такива пожари не могат да се овладеят. Движат се с 30 км/час. Пламъците могат да прехвърлят огромни разстояния. Гори цял фронт“, допълни климатологът.

Професор Рачев също така подчерта, че гасенето на такива пожари е почти невъзможно. „Няма гасене. Трябва да се ограничи и да си изгори. За да няма пожари - без фасове, цигари или огън навън“, подчерта той.

Климатологът също така информира, че късно довечера се очаква дъжд, като валежите ще бъдат по-силни в събота, неделя и понеделник, главно по Черноморието. Очакваните количества ще бъдат между 5 и 10 литра на квадратен метър, което няма да е достатъчно за значително намаляване на пожароопасността. От понеделник ще започне период на наднормално топло време, което може да направи това лято едно от най-топлите в България.

„Захлаждането следващата седмица ще е символично. Температурите си остават високи в София. В Стара Загора ще има тропични нощи. Дълга и продължителна серия от горещи дни. На морето ще бъде по-хубаво, защото следобедният бриз ще освежава. В неделя и понеделник е вероятно да има дъжд, но няма да е нещо феноменално“, обясни проф. Рачев.

За Русе, климатологът предвижда заоблачаване и валежи в събота следобед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари