Георги Рачев: Поне още една седмица няма да вали

0
Сухо време и понижаващи се температури очакват България през следващите дни
Сухо време и понижаващи се температури очакват България през следващите дни

Сухо време и понижаващи се температури очакват България през следващите дни

Антициклон над Европа ще определя времето в България през следващите дни, като се очаква сухо време и понижаващи се температури. Това стана ясно от изказване на климатолога професор Георги Рачев в телевизионното предаване "Тази сутрин" по bTV.

Професор Рачев описа предстоящото време като "скучно", без сериозни метеорологични явления. Според неговите прогнози, в неделя сутринта ще бъде студено с ниски минимални температури, но през деня максималните стойности ще достигнат 15-16 градуса по Целзий.

Антициклон влияе върху метеорологичните условия

"За всичко е виновен един антициклон, при който въздухът се върти по посока часовниковата стрелка. От североизток ще нахлуе по-хладен въздух със сравнително умерен вятър", обясни климатологът.

Професор Рачев подчерта, че антициклонът е изключително трайно атмосферно явление, което обикновено се задържа около 10 дни и определя времето, особено когато центърът му е над европейската територия на Русия.

Продължаващо засушаване и локални валежи

Засушаването в България ще продължи и през следващите дни. Според професор Рачев, поне още една седмица няма да има валежи, като е възможно сухото време да се задържи до края на месеца.

Въпреки общата тенденция, климатологът посочи, че в неделя има малък шанс за краткотрайни валежи в София.

Температурни разлики в различните региони

По Черноморието се очаква понижаване на температурите. Професор Рачев прогнозира, че във Варна максималните температури ще бъдат около 13 градуса по Целзий, като едва следващата седмица ще се повишат до 17 градуса. Температурата на морската вода в момента е между 18 и 19 градуса.

В южните части на страната, по-конкретно в Свиленград, се очакват по-високи температури - между 18 и 20 градуса до края на октомври.

Опасност от слани и мъгли

Професорът предупреди за потенциална опасност от слани, особено в затворените котловинни полета. "Сутрешните температури ще са ниски. Това е антициклонът. Там, където има повече влага, ще има мъгли", уточни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари