Георги Рачев: Очаква ни турбожега!

1
И коктейлите не помагат, получава се русенско варено в собствен сос, заяви климатологът
И коктейлите не помагат, получава се русенско варено в собствен сос, заяви климатологът Видео: bTV

Климатологът обясни, че в Лом, Русе и Свищов градусите от вторник ще бъдат 43

Не за първи път е топло. През 2000 година в София беше поставен рекорд от 40,2 градуса. Не вярвам да се по-добри, но ще бъде много топло. И американският, и европейският модел казват, че до второ пришествие ни чакат горещи, горещи и много горещи дни“.

Това коментира в „Тази сутрин“ по bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„Вчера и днес ще бъде като подготовка за това, което ни очаква в събота, неделя, понеделник и особено във вторник, когато на някои места ще има и над 40 градуса“, поясни той.

От петък започва наистина турбожегата. И в събота и в неделя ще бъде много, много топло. Ще дойдат и екваториалните нощи, когато рано сутрин преди изгрев слънце, температурите ще бъдат над 25 градуса“, допълни климатолът.

Той обясни, че в Лом, Русе и Свищов градусите от вторник ще бъдат 43.

До неделя температурите в София ще се качат до 38 градуса, а след това могат да се покачат още малко.

И коктейлите не помагат, получава се русенско варено в собствен сос“, заяви проф. Рачев.

Според него обаче няма да стигнем до абсолютни рекорди.

Дори на морето ще бъде доста опасно. В Гърция и Турция ще бъде страшно топло“, каза още той.

2000 година беше топло, 2007 година беше също много топло и сега това лято гони уникалното лято на 2012 година – най-топлото лято в климатичната история на България“, обясни проф. Рачев.

Ел Ниньо“ вече го няма, идваме в неутралната фаза и сега идва сестричката „Ла Ниня“ – студената фраза. В резултат на това се очаква септември и октомври да бъдат малко по-хладни в глобален мащаб“, коментира още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    До неутрален номер 3
    Не е вярно! Имунната ми защита е отлична и доказана и няма никакви причини или рискове да се разболея току-така. Във въпросната зала съм тренирал много често и не съм имал проблем, но климатикът не е бил надут до 16 градуса или колкото беше. Освен това, когато се спортува човек се поти много и само да го лъхне леден въздух и се скапва много бързо и затова не е нужно да ти е зле имунитета. Друго- ако е рино вирус, щеше да има и хрема или запушен нос, а такава няма, но болката в гърлото е адска и не на обичайното място, а някак по-надолу. Това не само че не е обикновен рино вирус, а най-вероятно е новият вариант на КОВИД, повече известен като ФЛИРТ, за който пишат гърците, но който настъпва и у нас. Освен това хигиената с поочистването на тези зали, без проветряеми прозорци, където климатиците сигурно не са чистени от самото им монтиране преди 20-30 години, са си истински развъдник на всякакви вируси и бактерии.
  • 3
    4
    проф. по климата
    Климата в Русе е континентален. Но тенденцията е за изместване на средиземноморския климатичен пояс към северна България. Южна България ще стане като средиземноморската част на Гърция , а Северна България като Южна България . Следователно в Русе след време ще се отглеждат по улиците маслинови дървета и цитруси . И сега по улиците в Русе има огромни смокинови дървета и огромни дървета от рода на маслината.
  • 4
    3
    Неутрален
    Какви глупости си надрънкал, не е истина. Това на което му викаш "настинка" си е най банален риновирус. От латинското име за нос. Циркулират си целогодишно и особено натрапчиво през лятото. Едва ли има човек на планетата, който да не си го носи из сополите. Скапала ти се е имунната защита и за това не ти е виновен климатика. Физически здрав човек не би трябвало да има проблем да се самоохлади чрез потоотделяне до нещо 42 ...43 градуса ама като като знам здравния статус на русенеца, тия със сърдечните заболявания са тотален аут.
  • 4
    2
    До магазинчето с климатика
    Не заблуждавайте хората, че климатиците ще ги спасят, защото те могат само да им навредят и то жестоко- така, както никоя жега не може! Вече трети ден съм с адски болки в гърлото, умора и отпадналост, след злополучно ходене на фитнес Миления на ул. Тулча- иначе хубава и евтина зала, където обаче разни наперени мъжаги си пускат климатика на макс (беше като на северния полюс) и също яко рап или чалга до дупка и никой нищо не може да им каже. Когато си потен и да идеш на духащ климатик с 10-15 гр. по-ниска температура, отколкото е навън, най-малкото което можеш да получиш е тежка настинка, а най-лошото е пневмония и смърт в болницата! За провалено лято и отпуски не говоря. Също не говоря и колко вируси, прах и алергени въртят търбините на непочистените климатици, а масово те са точно такива.
  • 11
    1
    Малко магазинче
    Отворете безполезната зала на кръговото, отворете пленарната зала на общината, охладете ги, хора започнаха да припадат по улиците! Магазинчето ми няма и 15 кв/м свободна площ, но вчера три женици влязоха "само да разгледали". А истината е, че особено едната бе пред топлинен удар, та да поемат малко хладинка от климатика. Столчето ми и дадох, водица, тя трепереше като колибри. Разберете, има възрастни хора, инвалиди, които не могат да си позволят климатик!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари