Георги Рачев: Няма откъде да дойде свеж въздух, навсякъде в Европа е горещо

0
Много е хубаво времето за море, който отиде, няма да сбърка
Много е хубаво времето за море, който отиде, няма да сбърка Снимка: bTV

Климатологът Георги Рачев предупреждава за най-топлия юни, сравним с култовото лято на 2012 година

Цяла Италия и Гърция се борят с температури между 35 и 40 градуса, като в Русе вчера бяха регистрирани температури от 40 градуса. Климатологът Георги Рачев обясни в ефира на bTV, че това е малка аномалия, защото такива високи температури се регистрират няколко дни подред.

Прогнози и сравнения

Според проф. Рачев, средните температури за юни са с два градуса над нормата. Това може да направи този юни най-топлият в историята, сравним с лятото на 2012 година, което беше известно със своите екстремни горещини. Професорът подчертава, че светът трябва да е подготвен за не само високи, но и продължителни температури.

„С два градуса сме над нормата. Може да се окаже най-топлият юни и ще е сравним с едно култово лято през 2012 г., когато беше много горещо“, коментира Рачев.

Очаквани валежи и прогнози

Валежите ще се изместят към сряда и четвъртък, като в София се очаква температурите да достигнат около 30 градуса. Проф. Рачев пояснява, че няма откъде да дойде свеж въздух, защото навсякъде в Европа е горещо. Той добави, че вероятността за прогнозата е неустойчива и се очакват гръмотевици, а въпросът за градушките ще бъде коментиран следващата седмица.

Времето на морето

По отношение на морските курорти, проф. Рачев споделя, че условията там са отлични. Времето е приятно, с подухващ ветрец, а температурата на морската вода е около 23-24 градуса.

„На морето е добре, няма жега, има подухващ ветрец. Много е хубаво времето за море, който отиде, няма да сбърка“, каза той и добави, че морето „се е опънало като по конец“.

Влияние върху човешкия организъм

Продължителните високи температури натоварват човешкия организъм, обясни климатологът. Той подчерта значимостта на предпазните мерки и хидратацията, за да се справят хората с тези аномални условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари