Георги Рачев: Идва модерна зима

1
Ставаме свидетели на нова климатична реалност в България
Ставаме свидетели на нова климатична реалност в България Снимка: БГНЕС

Ставаме свидетели на нова климатична реалност в България

Според климатолога проф. Георги Рачев, зимата тази година ще бъде топла и с малко валежи, като това се вписва в новите тенденции за така наречените „модерни зими“. Пред "Телеграф" той посочва, че за да има студени зимни месеци, трябва да се случат необичайни атмосферни промени, но въпреки топлата прогноза, любителите на зимните спортове ще могат да се радват на сняг по високите части на планините.

Какво да очакваме през есента?

Есента продължава да бъде необичайно топла, като октомври върви с около 2,5 до 3 градуса по-висока температура от нормалната. Проф. Рачев обяснява, че тези норми са базирани на средни многогодишни стойности от периода 1991-2020 година, който е значително по-топъл в сравнение с предишния период 1961-1990 година. Това показва, че климатичните промени продължават да оказват влияние на температурите, като последните месеци са доказателство за тази тенденция.

До момента на публикуване на тази статия, 2024 година все още не е успяла да задмине рекорда на 2023 година по отношение на високите температури, която е най-горещата, откакто се водят метеорологични наблюдения в България.

Прогноза за ноември

Месец ноември също ще бъде по-топъл от обичайното, според европейския и американския модели. Европейският модел прогнозира, че ноември ще бъде с около половин градус над нормата, докато американският модел предвижда дори с 1 градус по-висока средномесечна температура. И двата модела са на мнение, че валежите ще бъдат около нормата или дори над нормата с около 30-40%.

Каква зима ни очаква?

Що се отнася до зимата, проф. Рачев предрича, че тя ще бъде топла, различна от студените зими, познати на нашите родители и баби. Глобалните модели, както европейският, така и американският, са на мнение, че зимата ще бъде с около 1 градус по-висока от нормалното, а валежите ще бъдат в рамките на обичайното. Това обаче не означава, че няма да има снеговалежи, поледици или скреж, но те ще бъдат в по-малки количества и ще се задържат за по-кратки периоди – от няколко дни до седмица.

Това затопляне не е характерно само за България, а обхваща целия Балкански полуостров и Европа, като тенденцията за по-топли зими се наблюдава от 1995 година насам.

Януари – най-студеният месец?

Според прогнозите, януари, който традиционно е най-студеният месец, също ще бъде по-топъл от обичайното с над 1 градус. Обичайните температури за януари варират между -0,5 и 3 градуса. Най-високите температури ще бъдат регистрирани по Черноморието и в южните райони на България. Валежите също ще бъдат около нормата.

Февруари – последният зимен месец

Февруари, макар и най-краткият месец, се очаква също да бъде с по-високи от обичайните температури. Европейският модел прогнозира дори градус и половина над нормата, докато американският модел предвижда температури, близки до нормата. Това разминаване в прогнозите подчертава динамичния характер на атмосферните процеси и необходимостта от следене на месечните прогнози за по-точна представа.

Възможни снеговалежи и условия за зимни спортове

Проф. Рачев предупреждава, че макар да се очаква по-топла зима, сняг ще има, но в по-малко количества. Югоизточна България вероятно ще види сняг само един-два пъти през зимата. София ще бъде покрита със сняг няколко пъти, но това ще се случи едва след 8 декември. Във високите части на планините ще започне да се натрупва траен сняг около Коледа, но за работата на ски оръдията е необходимо температурите да паднат поне до минус 3 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари