Георги Димов: Пандемиите не се появяват случайно и предизвикват ужас сред хората

0
Как болестите променят хода на историята
Как болестите променят хода на историята Снимка: Bulgaria On Air

Как болестите променят хода на историята

Болестите и пандемиите неизменно съпътстват човешката история, като оказват дълбоко въздействие върху обществата и развитието на цивилизациите. Това посочва доц. д-р Георги Димов, специалист по Средновековие, в интервю за "Операция История". Според него, тези събития са оставили траен отпечатък върху политическите, социалните и менталните структури на обществата, особено през Средновековието.

Доц. Димов отбелязва, че Средновековието е белязано от две значими чумни пандемии – първата, която засяга Европа през VI, VIII и IX век, и втората, по-известна като "черната смърт", която се разпространява между XIV и XVII век. Тези епидемии, които се повтарят на определени интервали, предизвикват всеобщ страх и променят целия обществен и политически ред.

Епидемиите не възникват случайно, а са предшествани от специфични предпандемични условия като климатични и социални фактори“, обяснява ученият. Един от най-забележителните примери е чумната епидемия по времето на император Юстиниан, когато жертвите надхвърлят 10 000 души на ден. Доцентът свързва това бедствие с климатичните промени, причинени от малката ледникова епоха, както и с липсата на хигиена и процесите на урбанизация, които допринасят за разпространението на болестта.

При сблъсъка си с подобни пандемии, хората в миналото често търсят обяснение в божественото. Според доц. Димов, Юстиниановата чума поразява основно млади мъже, като империята губи значителна част от своя военен потенциал, а цели провинции остават обезлюдени.

Освен чумата, маларията също има важна роля в историята, като според някои изследователи тя дори допринася за упадъка на Римската империя. По отношение на съвременните пандемии, историкът е категоричен: "Историята не просто ни помага да разберем настоящето, тя ни учи как да не повтаряме същите грешки."

Като пример за глобално въздействие на болестите, доц. Димов споменава откриването на Америка през XV век и разпространението на сифилиса, който достига почти всеки край на света. "Ние не сме центърът на вселената", добавя той в заключение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...