Геомагнитна буря идва към Земята

0
Европа е в очакване на зрелищно полярно сияние
Европа е в очакване на зрелищно полярно сияние

Европа е в очакване на зрелищно полярно сияние

Геомагнитна буря приближава Земята, очакват се зрелищни прояви на полярно сияние

Жителите на северните райони на Европа може да станат свидетели на впечатляващо природно явление през следващите часове. Очаква се геомагнитна буря да достигне Земята, което значително увеличава вероятността за наблюдение на северно сияние в райони с тъмно и безоблачно небе.

Според прогнозите на Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), предстоящата геомагнитна буря се очаква да бъде от трета степен по петстепенната скала на тежест. Това означава, че полярното сияние може да бъде наблюдавано на географски ширини, които обикновено са извън обсега на това явление.

Експертите от NOAA предупреждават, че точното време на пристигане на бурята е трудно да се предвиди с голяма точност. Причината за това е ограниченото количество данни за проследяване на слънчевите частици по време на тяхното пътешествие от 170 милиона километра до нашата планета.

Единственият сателит, способен да регистрира приближаването на подобна буря, е разположен на около 1,5 милиона километра от Земята. Той обаче може да засече явлението едва когато то е на по-малко от час разстояние от нашата планета.

Въпреки несигурността относно точния момент на пристигане, астрономите и любителите на небесните явления в Европа са в очакване на потенциално зрелищно представление. Ако бурята удари в следващите няколко часа, наблюдателите могат да се насладят на ярки и впечатляващи прояви на полярното сияние.

Специалистите съветват всички заинтересовани да следят внимателно прогнозите и да бъдат готови да излязат навън при подходящи условия - тъмно и безоблачно небе. Това рядко срещано явление на по-южни ширини предоставя уникална възможност за наблюдение на един от най-красивите природни феномени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари