ГДБОП ще следи за онлайн продажбата на райски газ

0
Здравното министерство и МВР с общи действия срещу опасното вещество
Здравното министерство и МВР с общи действия срещу опасното вещество Снимка: Dunavmost / Архив

Здравното министерство и МВР с общи действия срещу опасното вещество

Институциите в България предприемат решителни мерки след въвеждането на пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица. Генерална дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще осъществява мониторинг на онлайн платформите за нелегална търговия, докато полицейски служители ще извършват проверки в заведения за забавление.

Промените в Закона за здравето, приети наскоро от Народното събрание, предвиждат значителни санкции за нарушителите. Глобите варират от 5000 до 40 000 лева, като в най-тежките случаи може да се стигне до затваряне на търговски обект. Тези мерки ще влязат в сила след официалното публикуване на законовите промени в "Държавен вестник".

До момента ограниченията за продажба на райски газ се отнасяха само за лица под 18-годишна възраст. Новите разпоредби разширяват обхвата на забраната, включвайки всички физически лица, независимо от възрастта им.

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви: "Всички увеселителни заведения и места където виждахте, че се продава райски газ – там нашето присъствие ще е задължително. Ние ще бъдем безкомпромисни към всеки, който се опита да продава райски газ на нашите деца".

От своя страна, служебният министър на здравеопазването доктор Галя Кондева поясни ролята на нейното ведомство: "Работата на министерството е чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ) да осъществява контрола и да налага административните мерки".

Засиленият контрол ще обхване както физическите обекти, така и виртуалното пространство. ГДБОП ще следи внимателно за онлайн магазини и платформи, предлагащи райски газ, докато полицейските служители ще извършват редовни проверки в нощни клубове, барове и други развлекателни заведения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари