ГДБОП разкри нелегални оръжия в Димитровград

0
Брифинг на властите с разкрития за бойния арсенал
Брифинг на властите с разкрития за бойния арсенал

Задържаха двама мъже за нелегална търговия с оръжие и боеприпаси

Служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) успешно извършиха операция в Димитровград, при която задържаха значително количество нелегално оръжие и боеприпаси. В рамките на 72 часа двама мъже, на възраст 58 и 42 години, бяха арестувани и обвинени в държане, продажба и отчуждаване на оръжие.

Разглобяване и продажба на части

Някои от задържаните оръжия са били разглобявани и продавани на части чрез куриерски фирми, съобщиха от ГДБОП. Операцията обхвана десет адреса в частни имоти в града, където бяха открити три автомата „Калашников“ със 120 патрона, шест пушки, включително някои с оптичен прицел, 24 пистолета с пълнители и боеприпаси, 10 револвера и множество боеприпаси за различни видове огнестрелни оръжия. Част от оръжията бяха със заличени номера и модели.

Части за огнестрелни оръжия

Сред иззетите предмети се включват и 41 пълнители, 14 ръкохватки за пистолети, приклади за пушки, цеви и голям брой боеприпаси, надвишаващи общо 300 броя. „Според данните, които имаме, тези оръжия са били предназначени за криминалния контингент. Дали оттам са изнасяни за други държави, предстои да бъде изяснено“, заяви старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, предаде БНТ.

Доказателства и обвинения

Първоначално за 24 часа бяха задържани четирима души, но към момента са повдигнати обвинения само на двама от тях. „Има оперативни данни, че и двете лица са се занимавали с търговия с оръжие, което обаче следва да бъде доказано по Наказателно-процесуалния кодекс. Предстои прецизиране на вече повдигнатите обвинения и евентуално повдигане на обвинения и на други лица“, заяви Красимира Нейчева, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство.

Продължаващи процесуално-следствени действия

Акцията на ГДБОП започна на 16 юли и процесуално-следствените действия продължават. До момента са събрани доказателства за две сделки за продажба на оръжия. Прокуратурата ще внесе в съда искане за постоянно задържане на двамата обвиняеми. Ако бъдат признати за виновни, ги очаква присъда от 3 до 10 години затвор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    007
    Имах си ,Аз пак русенци да са ги изпържили.Русенските крими и играчи,най големи доносноци.Ппдписват,пишат и спокойно дишат :-)))
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари