Гърция спира транспортирането на овце

0
В страната има нова вълна от чума по животните
В страната има нова вълна от чума по животните

В страната има нова вълна от чума по животните

Гърция наложи национална забрана за транспортиране на овце и кози след установяването на нови случаи на чума по овцете и козите (Peste des Petits Ruminants - PPR) в районите на Коринт и Лариса. Решението беше обявено от Министерството на земеделието, което съобщи, че болните животни са били открити по време на рутинни проверки, след като ветеринарите проследиха маршрута на животни, внесени от чужбина. В изявлението се посочва, че въпреки че симптомите на болестта не са били проявени, тя е установена в ранна фаза.

Министерството не уточни страната на произход на заразените животни, но подчерта, че Гърция внася овце и кози предимно от Румъния, Турция и Албания. В резултат на това над 9000 животни са били определени за умъртвяване, като 7000 от тях вече са умъртвени в Централна Гърция, след като болестта беше за първи път регистрирана в региона край град Калабака на 11 юли.

Информацията за заболяването предизвика тревога сред местните фермери, които понастоящем са изправени пред нови предизвикателства след катастрофалните наводнения от миналата година. Бурята Даниел, която предизвика тези наводнения, доведе до унищожаването на десетки хиляди овце, което наложи увеличен внос на животни, за да се възстановят загубите в стадата.

От Министерството на земеделието увериха, че заболяването PPR не е опасно за хората и не засяга месото и пастьоризираното мляко, които остават безопасни за консумация. Въпреки това, висш ветеринарен служител от района беше отстранен от длъжност, след като се разкри, че някои овце са били погребани живи – инцидент, който повдигна въпроси за хуманното отношение към животните.

Гърция предприема сериозни мерки за справяне със ситуацията и за предотвратяване на разпространението на болестта, като забраната за движение на животни е ключов елемент от тези усилия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари