Французин се призна за виновен в шпионаж в Русия

0
Лоран Винатие може да получи до 5 години затвор
Лоран Винатие може да получи до 5 години затвор Снимка: АП / БТА

Лоран Винатие може да получи до 5 години затвор

Френският изследовател Лоран Винатие се призна за виновен в събиране на информация за руската армия, без да се регистрира като чуждестранен агент, съобщи руският Следствен комитет.

47-годишният Винатие, който е политолог, живее в Лозана и работи за швейцарската неправителствена организация "Център за хуманитарен диалог".

Той е задържан в Русия през юни и е изправен пред обвинения, че е събирал класифицирана информация, която би могла да навреди на сигурността на страната.

Винатие може да получи до 5 години затвор. Той остава в ареста до 5 август, въпреки че е подал молба за освобождаване под гаранция, подкрепена от френското посолство.

Центърът за връзки с обществеността на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) заяви, че събраните от Винатие сведения "са могли да бъдат използвани, за да навредят на сигурността на Русия".

Случаят с Винатие е поредният пример за напрежението между Русия и Запада. През последните години Москва засили действията си срещу чуждестранни граждани, обвинени в шпионаж, като някои от тях получиха сурови присъди.

Признаването за виновност на Винатие може да има последици за отношенията между Франция и Русия. Френското правителство вече призова за освобождаването му и заяви, че следи случая отблизо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари