Франция избира парламент на втори тур

1
Какви са възможните сценарии?
Какви са възможните сценарии?

Какви са възможните сценарии?

Гласоподавателите във Френските отвъдморски територии и гражданите на страната в чужбина започнаха да гласуват днес на втори тур на парламентарните избори, които може да доведат до безпрецедентна победа за националистическата крайна десница, съобщи "Асошиейтед прес".

Антимигрантската партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен излезе начело на първия тур миналата седмица, следвана от лявата коалиция „Нов народен фронт“, като центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана едва на трето място.

Началото на изборите

Вторият тур на изборите започна на френските острови Сен Пиер и Микелон, разположени край Канада в северната част на Атлантическия океан, последвани от френските територии в Карибско море, Южния Пасифик и Индийския океан, както и за французите в чужбина. Очаква се първоначалните екзитполове да бъдат публикувани след затварянето на последните избирателни секции в континентална Франция утре вечерта, като първите официални резултати се очакват в нощта срещу понеделник.

Предистория и контекст

Макрон свика предсрочни парламентарни избори, след като „Националният сбор“ спечели най-много гласове във Франция на изборите за Европейски парламент миналия месец. Партията, която обяснява с имиграцията много от проблемите на Франция, отбеляза стабилен ръст на подкрепата си през последното десетилетие и се надява да получи абсолютно мнозинство на втори тур. Това би позволило на лидера ѝ Жордан Бардела да стане премиер и да състави правителство, което би било в противоречие с политиката на Макрон за Украйна, правомощията на полицията и други въпроси.

Възможни сценарии

Предизборните проучвания сочат, че партията може да спечели най-много места в Народното събрание, но няма да постигне абсолютно мнозинство от 289 места. Това може да доведе до безизходица в парламента. Макрон каза, че няма да се оттегли и ще остане президент до края на мандата си през 2027 година, но се очаква позициите му да бъдат отслабени независимо от резултата.

Потенциални последици

Ако „Националният сбор“ успее да състави правителство, това може да доведе до значителни промени във френската вътрешна и външна политика. Политическата платформа на партията включва по-строга имиграционна политика, увеличаване на правомощията на полицията и реформа на отношението на Франция към Европейския съюз и други международни въпроси.

Резултатите от втория тур на парламентарните избори ще бъдат от решаващо значение за бъдещето на Франция. Ако „Националният сбор“ постигне победа, това ще отбележи исторически момент в политическата история на страната и ще доведе до сериозни промени в управлението. Следете ни за актуализации и подробни анализи на резултатите и техните последици.

Първоначалните резултати се очакват в нощта срещу понеделник, когато ще стане ясно дали Франция ще тръгне по нов политически път.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари