Фестивал на мамалигата превръща село Нова Черна в кулинарна столица

2
Кулинарни майстори ще се съревновават в приготвянето на традиционното ястие
Кулинарни майстори ще се съревновават в приготвянето на традиционното ястие Снимка: Народно читалище "Васил Йорданов-1942 година" / Архив

Кулинарни майстори ще се съревновават в приготвянето на традиционното ястие

Фестивал на мамалигата събира почитатели на традициите в село Нова Черна.

Село Нова Черна, община Тутракан, се готви да посрещне любителите на традиционната кухня и фолклор на 12-ото издание на Фестивала на мамалигата. Събитието, което ще се проведе на 5 октомври 2024 година, обещава да бъде пъстър празник на българските и румънските обичаи, с акцент върху приготвянето на популярното ястие мамалига.

Традиция, танц, песен и храна

"Традиция, танц, песен и храна" - това е мотото на фестивала, споделя Тодорка Владимирова, председател на Народно читалище "Васил Йорданов-1942 година" в село Нова Черна, което е основен организатор на проявата. Според нея, именно чрез тези елементи се съхраняват и предават традициите на бъдещите поколения, предаде вестник "ДУМА".

Фестивалът ще се проведе на площада пред читалището, където основна атракция ще бъде приготвянето на мамалига (качамак) по автентичен начин. Български и румънски готвачи-любители ще демонстрират уменията си в приготвянето на това традиционно ястие, използвайки огнище, чувен (голям метален съд), поставен върху пиростия или закачен на триножник, и факалец (дървена лъжица) за бъркане.

Разнообразие от вкусове

Въпреки привидната простота на ястието, организаторите отбелязват, че през годините са преминали около 60 готвачи-любители, всеки от които е внесъл свой уникален принос към рецептата. Мамалигата може да се консумира не само със сирене, но и с прясно или кисело мляко, джумерки, маджун, саламура от главата на сушена риба, яйца на парцали, запържен лук, пържено прясно зеле и пилешко месо.

Сред майсторите на мамалигата се открояват имената на Гергина Парпалова, Иванка Делева и Халиме Сали, които ще започнат приготвянето от ранна сутрин, за да осигурят достатъчно количество за всички гости и участници. През миналата година те са постигнали рекорд, приготвяйки 24 чувена мамалига.

Международно участие

Фестивалът се гордее със своя международен характер, като очаква гости от Румъния, водени от Аурелиян Котубан (Релу), който вече 12 години е неразделна част от събитието. Освен участието си в конкурса за приготвяне на мамалига, Релу ще сготви и рибена чорба по традиционна рецепта.

Богата културна програма

Фестивалът ще предложи богата фолклорна програма с участието на млади изпълнители като Христина Ненкова и Беатрис Александрова, както и самодейни колективи от Силистренска, Добричка, Разградска и Русенска област. Организаторите обещават и допълнителни изненади за посетителите.

История и значение

Идеята за фестивала възниква преди 12 години като инициатива за разнообразяване на културния живот в селото. Изборът на мамалигата като централна тема е свързан с историята на Нова Черна и поминъка на местното население, който традиционно е бил свързан със земеделието и отглеждането на царевица.

Наименованието "мамалига" идва от историята на преселението на български семейства от Балкана към Бесарабия и Молдова преди около 200 години. При завръщането си, част от тях се установяват в румънското село Черна, откъдето възприемат името на това ястие. След подписването на Крайовската спогодба през 1940 година, когато много българи са принудени да се преселят от Северна в Южна Добруджа, те пренасят със себе си и традицията на приготвяне на мамалига.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- За какво протестирате?
- Нямам работа.
- Ето ти една визитка, и утре започваш работа при мен.
- Е па ти от целия митинг баш мен ли уцели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари