Ферибот започва да вози туристи от Истанбул до Бургас

1
Нова възможност за еднодневни екскурзии между Турция и България
Нова възможност за еднодневни екскурзии между Турция и България Снимка: IDO

Нова възможност за еднодневни екскурзии между Турция и България

Модерни катамарани ще превозват туристи между двата града от 11 октомври 2024 година. Турската корабна компания IDO стартира редовна фериботна връзка, която ще позволи на посетители в Турция да направят кратка екскурзия до България по море. Информацията беше потвърдена от Мария Белколева, новоизбраният председател на Съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД.

"Идеята е от следващата година големите круизни компании, които акостират в Истанбул, да включат Бургас и региона в своите еднодневни екскурзии. За целта ще се ползват катамараните именно на IDO", сподели Белколева, цитирана от TravelNews.

Първата група от 200 пътници ще бъде съставена предимно от американски, канадски, британски и германски граждани. Те ще имат възможност да посетят Бургас, Несебър и Созопол като част от своята морска обиколка.

Мария Белколева подчерта, че ръководството на "Пристанище Бургас" ЕАД активно търси начини за увеличаване на корабния трафик и товарооборота от и към страната. "Голямата ми цел е връщането на круизите до България", добави тя.

Според информацията, предоставена от Белколева, големите международни круизни компании планират да включат България в своите програми за 2026 година. Те се надяват, че до този момент конфликтът в Украйна ще бъде приключил. Американските туристи са основната целева група за тези круизи, тъй като за тях страната ни представлява нова и непозната дестинация. След като вече са обиколили популярните маршрути в Средиземно море и Карибите, те търсят свежи и интригуващи места за своите пътешествия.

Освен американците, интерес към круизи до България проявяват и австралийски граждани, както и туристи от различни европейски държави.

Партньор на турската компания IDO в България е "Сий линк шипинг" ООД. Панайот Золумов, управител на българската фирма, съобщи пред TravelNews, че до края на 2024 година са планирани общо шест пътувания между Истанбул и Бургас. Той изрази надежда, че при успешно реализиране на проекта, през 2025 година ще се наблюдава значително увеличение на пътникопотока, а линията може да се превърне в редовна връзка между двата града.

Золумов очаква сериозен интерес от страна на турски туристи, притежаващи шенгенски визи, които биха използвали този маршрут. "Надявам се и от българите да има интерес за екскурзии с катамараните до Истанбул, особено през летния сезон", допълни той.

В реализацията на проекта участват също регионалната структура на Българската търговско-промишлена палата в Бургас, оглавявана от Георги Дерелиев, както и редица български туроператори.

Новата фериботна линия между Истанбул и Бургас се очертава като важна стъпка в развитието на туристическия сектор в региона. Тя не само ще улесни достъпа на чуждестранни посетители до българското Черноморие, но и ще създаде нови възможности за културен обмен и икономическо сътрудничество между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари