Феерия от цветове и богатство от вкусове превзеха Чилнов

0

Село Чилнов отбеляза за пета поредна година кулинарно-фолклорния Празник на плодородието

За пета поредна година село Чилнов беше домакин на Кулинарно-фолклорния празник „Празник на плодородието“, който обедини жители и гости от различни краища на региона в празнично настроение и дух на сътрудничество. Събитието, което се превърна в традиция, предложи на присъстващите богатство от кулинарни изкушения и богата фолклорна програма, съчетаваща традициите и обичаите на българския народ.

Културната организация на празника беше оценена от Съюза на народните читалища, който удостои Народно читалище „Светлина-1927“, село Чилнов с грамота за активно културно присъствие по повод юбилейното издание на празника през 2024 година. Това признание е свидетелство за отдадеността на местната общност към съхранението на културното наследство и популяризирането на традициите.

Гостите на празника

Сред официалните гости на събитието бяха отец Емилиян, областният управител на Област Русе Драгомир Драганов, кметът на Община Две могили Божидар Борисов, председателят на Общинския съвет Две могили Мехмед Чолаков и заместник-кметът на общината Красимира Русинова. Присъстваха също така общински съветници от Община Две могили, които се включиха активно в празничната атмосфера и подкрепиха събитието.

Конкурсите на празника

Тази година бяха организирани три основни конкурса, които предизвикаха голям интерес сред участниците и публиката. Конкурсите бяха за най-добре аранжирана маса „Плодородие“, обреден хляб и кошница „Плодородие“. Журито, съставено от Красимира Русинова, заместник-кмет на Община Две могили, Венцислав Неделчев, първият дипломиран доктор по хореография в област Русе и любител етнограф, и Христина Ефтимова, общински съветник от Община Две могили, имаше нелеката задача да избере победителите.

Наградите в конкурса „Маса Плодородие“ бяха раздадени, както следва:

  • Първо място: НЧ „Светлина-1927“, село Изгрев, община Суворово.
  • Второ място: НЧ „Светлина-1927“, село Хотанца, община Русе.
  • Трето място: НЧ „Христо Ботев-1898“, село Ценово, община Ценово.

В конкурса за обредни хлябове отличените бяха:

  • Първо място: НЧ „Петко Симеонов-1905“, село Муселиево, община Никопол.
  • Второ място: НЧ „Развитие-1899“, село Полско Косово, община Бяла.
  • Трето място: НЧ „Просвета-1901“, село Писанец, община Ветово.

В категорията „Кошница плодородие“ наградите бяха:

  • Първо място: НЧ „Светлина-1928“, село Хотанца, община Русе.
  • Второ място: НЧ „Светлина-1927“, село Изгрев, община Суворово.
  • Трето място: Група „Суйгу“, град Ветово.

Специални награди и атракции

Освен основните награди, бяха раздадени и редица специални отличия. Сред тях беше наградата на кмета на Община Две могили, която бе връчена на Сдружение „Приказка за България“ и Цветелин Радулов от Русе. Народно читалище „Светлина-1927“, село Чилнов, отличи НЧ „Херион-1926“, село Горталово, община Плевен за техния принос към празника.

Посетителите на празника имаха възможност да се насладят на разнообразни атракции, като сред тях особено внимание привлякоха разходките с файтон до реката и с магарешка каруца за най-малките гости. Атракциите допринесоха за уникалната атмосфера и добавиха нотка на автентичност към събитието.

Благодарности към спонсорите и организаторите

Организаторите изразиха благодарността си към всички, които допринесоха за успеха на събитието, включително ръководството на Община Две могили, фирма „ЦЕКО“ ООД, която осигури вода за всички участници, както и „Ф + С“ Русе, Винарска изба Две могили и „София Мел“. Специални благодарности бяха отправени към Общинско предприятие „Чистота“ и работниците от Кметство Чилнов за тяхното съдействие и подкрепа.

Кулинарно-фолклорният „Празник на плодородието“ в село Чилнов отново успя да събере общността около трапезата и сцената, доказвайки, че традициите, споделените радости и културното наследство са в основата на обединението на хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари