Фармацевти: Лекарствата не са вафли, за да се продават в автомати

2
Експерти срещу автоматизираната продажба на медикаменти
Експерти срещу автоматизираната продажба на медикаменти

Експерти срещу автоматизираната продажба на медикаменти

Предложение за автоматизирана продажба на лекарства предизвика сериозни опасения сред фармацевтичната общност в България. Инициативният комитет на магистър-фармацевтите в страната изрази категорично несъгласие с идеята за въвеждане на така наречените "вендинг автомати" за медикаменти, определяйки системата като потенциално опасна за здравето на гражданите.

Реакцията на специалистите идва след приемането на първо четене в Народното събрание на законопроект за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените промени целят да създадат правна рамка за поставяне на автомати за продажба на лекарства в населени места с установен недостиг на аптеки.

Аделина Любенова, председател на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, изрази сериозни опасения относно потенциалните рискове от неконтролираното разпространение на лекарствени продукти. "Лекарствата не са вафли и безалкохолни напитки", подчерта тя, акцентирайки върху специфичния характер на медикаментите като стока, изискваща прецизна дозировка и професионална консултация.

"Неправилното приемане или дозиране на лекарства може да има тежки последствия за здравето на пациента, включително фатални случаи", предупреди Любенова. Тя изтъкна опасността от злоупотреба с медикаменти, което може да доведе до предозиране, нежелани взаимодействия с други лекарства или сериозни странични ефекти.

Комитетът обърна внимание и на липсата на ясни разпоредби в законопроекта относно отговорността при неправилна употреба на лекарства, закупени без консултация с фармацевт. Според действащото законодателство, отпускането на медикаменти е строго регулиран процес, осъществяван от квалифицирани специалисти в аптеките, което гарантира безопасността и съответствието с нуждите на пациентите.

В светлината на тези сериозни опасения, Инициативният комитет на магистър-фармацевтите призова законодателите да преразгледат предложените промени, като се вземат предвид потенциалните здравни рискове за населението. Експертите настояват за задълбочен анализ и обществен дебат преди въвеждането на подобни иновации в сферата на лекарствоснабдяването.

Развитието на този казус поставя на дневен ред важни въпроси за баланса между достъпността на здравни услуги и гарантирането на безопасността на пациентите. Предстои да видим как ще продължи законодателният процес и дали опасенията на фармацевтичната общност ще бъдат взети под внимание при окончателното решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    русенец
    Тогава да не се рекламират лекарства по телевизиите, че само пълнят аптеките с хипохондрици, които се тъпчат с пенкилерите, които са видели на малкия екран. Иначе аз вафли от автомат не съм купувал, но ако се наложи бих си взел аспирин от такъв.
  • 4
    2
    Да, да,
    Майките ви да наеба! Затова всяка вечер в „prime-time“-а на всички телевизии сме принудени да гледаме реклама на ... лекарства!
  • 5
    1
    Аз
    Поредното безумие на властта.И тези автомати ще напълнят някому ненаситните гуши, от самолечението на безпросветни люде.Бониците ще се задънят от усложнения.Грам мозък нямате, депутатите да гласувате подобно решение.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари