Фармацевт: НЗОК иска аптеките да изпълняват социалната им политика

0
От 5 до 25 лв е намаляло доплащането за лекарства
От 5 до 25 лв е намаляло доплащането за лекарства Видео: bTV

От 5 до 25 лв е намаляло доплащането за лекарства

Над 6 млн. лв. е месечният разход за лекарства за сърдечносъдовите заболявания от април насам. Преди три месеца НЗОК започна да покрива тези медикаменти в по-голяма степен, предава bTV.

От Здравната каса обясниха, че преразходът на средства за тези заболявания е причината да предложат нови правила за изписването на рецептите, а с тях и да се спести от парите, които се плащат на аптеките.

Предходните месеци сумата за тези медикаменти е била малко над 2,7 млн. лв., т.е. през април разходът на касата се покачва с около 4 млн. лв. на месечна база.

През същия месец над 700 000 души са получили лекарства с повишено ниво на реимбурсация за сърдечносъдовото си заболяване.

Спрямо предходните месеци увеличението е с 5%, отчитат още от касата.

Божанка Ганева е със сърдечно заболяване, за което приема няколко лекарства. Жената изчислява, че всеки месец доплаща между 150 и 200 лв. за лекарствата си по здравна каса.

Почти половината ми пенсия отива за лекарства“, отбелязва Божанка Ганева. Жената не е усетила драстичното поевтиняване на медикаментите.

Лекарствата трябва да са 10% от пенсията, да речем, а не 50% от нея. Вероятно има хора, които са доволни – аз обаче не съм забелязала поевтиняване“, категорична е Божанка Ганева.

Лекарите казват, че сумите за медикаменти по НЗОК са по-големи за пациентите, които имат няколко заболявания.

На част от тях и с тяхно желание, разбира се, променяме медикаментите, защото в една лекарствена група има продукти, които са безплатни, както и други, които се доплащат“, обяснява д-р Йордан Христов, кардиолог в УМБАЛ „Лозенец“.

Когато има доплащане, то варира според стойността на лекарството, като НЗОК плаща най-евтиното в дадената група. Така например, при популярен медикамент за кръвно, касата плаща 10 лв., а за пациента то е напълно безплатно. За най-скъпото, със същата молекула, касата отново плаща около 10 лв., но пациентът доплаща 15 лв.

Поне по един безплатен медикамент има във всяка от общо 52-те групи лекарства, казват от НЗОК и уточняват, че към момента около 60 продукта от споменатите групи са напълно безплатни за пациентите.

А фармацевти забелязват, че все пак доплащането е намаляло. „Да кажем, средно някъде между 5 до 25 лв. – с толкова е намаляло доплащането. Явно касата не си го е планирала този свръхразход и отново иска да ни го вмени на нас – аптеките да изпълняват социална им политика“, категорична е фармацевтката Мая Попова.

При въвеждането на промяната, идеята беше по-високите разходи да се компенсират от резерва на НЗОК, но оттам заявяват, че това би било възможно едва след 1 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Olyhase
    Фармацефтичните производители, през последните години се оляха с увеличение на цените!!! Всеки ден нови цени! До кога?! И като минат през двама- трима посредници ,докато стигнат до аптеките, стават златни!!! Трябва да има законови корекции на печалбите!!! Преди години нямаш право да слагаш повече от 8% печалба! Сега- 300% !!! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!!!
  • 1
    10
    В добавка
    Как се точи касата от частните болници и малкото останало като средства в нея ще изчезне.Всичко се знае, но умишлено не се вземат мерки.Това не е конкуренция с другите болници,(държавно - общинските). Последните приемат здр. неосигурените, а частните - само с доходоносни " пътеки"Легализиран обир е.
  • 0
    9
    До някой си
    И ти ще ревеш, ако имаш на село роднини.Или вече ти дотегнаха.
  • -1
    8
    ами що ревете тогава
    Че лекарствата са ви скъпи, че нямало това или онова, щом е стока, ще си я плащате без да мърморите! Що ревете срещу НЗОК, щото ги кара да продават на регулирани цени ли?!?Пак казвам, спират да работят с НЗОК щом не им е изгодно!
  • 2
    7
    До хи хи михихи
    нормално е, те са търговски обекти.На тях им продават и те продават на клиента/пациент.А ти работиш ли за без пари? Лекарството е стока, нали?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари