Facebook блокира RT и "Россия Сегодня"

1
"Мета" предприе безпрецедентни мерки срещу руски държавни медии
"Мета" предприе безпрецедентни мерки срещу руски държавни медии

"Мета" предприе безпрецедентни мерки срещу руски държавни медии

Технологичният гигант "Мета", собственик на популярната социална мрежа "Фейсбук", предприе драстични действия срещу руските държавни медии Russia Today (RT) и "Россия Сегодня" (РИА Новости). Компанията наложи пълна забрана на достъпа на тези медийни организации до своите платформи, позовавайки се на използването на измамни тактики за провеждане на тайни операции за онлайн влияние.

Този ход бележи съществена промяна в политиката на "Мета" спрямо руските държавни медии. До момента компанията се ограничаваше до по-меки мерки като блокиране на отделни публикации или намаляване на техния обхват. Сегашното решение за пълна забрана показва нарастващото безпокойство относно разпространението на дезинформация и опитите за манипулиране на общественото мнение чрез социалните мрежи.

Решението на "Мета" идва в контекста на изострящите се отношения между Запада и Русия, особено в сферата на информационната война. Държавният секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкън изрази категорична позиция по въпроса в петък, 16 септември 2024 година. Той призова страните да третират дейностите на руската държавна медия Russia Today по същия начин, по който се отнасят към тайните разузнавателни операции.

Тази забрана повдига важни въпроси за свободата на словото и ролята на технологичните компании в регулирането на информационния поток. От една страна, мярката цели да ограничи разпространението на потенциално вредно съдържание, но от друга - поражда дискусии относно границите на корпоративната цензура и потенциалното ѝ влияние върху достъпа до разнообразни гледни точки.

Остава да се види как този ход на "Мета" ще повлияе на глобалния информационен ландшафт и дали други технологични компании ще последват примера ѝ. Междувременно, експерти по кибербезопасност и медийни анализатори призовават за повишена дигитална грамотност сред потребителите, за да могат те самостоятелно да оценяват достоверността на информацията, с която се сблъскват онлайн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Кеймбридж Анал-литика
    Някой спомня ли си по време на изборите,които Тръмп спечели,ние колко лични данни откраднахме хахахха
  • 2
    10
    Учуден бесарабски гей
    С лайното,което съм изсрал с коментар 5,понеже съм анално олабен дебил пеперастки бесарабски куроблиз,всъщност се опитвам да излъжа,защото Русия атакува бандеронацистите след като стана ясно,че хохълската измет се гласи да нахлуе в Донецк и Луганск,където да подложи на геноцид руско езичното население.Това е ясно на всеки освен ако не е дебил-пепераст естествено.Затова и нацистката клоака УСрайна трябва да бъде денацифицирана и моГилизицията на бандеронацистите да продължи по план! Слава на Русия!
  • 2
    9
    Учуден бесарабски гей
    Дори и на умствено изостанал и смрадлив бесарабски куролап като мен е ясно,че основната фабрика за лъжи и фалшиви новини са така наречените социални мрежи и най вече Фейсбук.Нека не забравяме колко лични данни бяха откраднати през тази мрежа.Истината е,че Русия ебе здраво бандеронацистите по всички направления ио хуйосмук зеленски скоро ще бъде поставен в клетка в московската зоологическа градина.Колкото до ДеБил-ПеПерастките бесарабски куросмуци и лайнояди като мен,които нямат и 4%-та от българското общество - можем да се чувстваме свободни да отидем на фронта и да браним киевската нашмъркана и наебана маймуна или пък да отидем да мием кенефи в Германистан или Лондонбад или Франкарабия и да ни ебат арабите след което да ни заколят ей така за кеф
  • -7
    8
    Учуден
    До 7 Лъжата не е "другата гледна точка"! Също така имаш Свободата да се преместиш в "рая" на руслямската педерация и да се наслаждаваш на безкрайната путинярска свобода и милост. Защо се измъчваш в "недемократичния" Запад ?!
  • 6
    7
    туман
    Браво, демокрация в действие, не можем да оставим хората да имат достъп до всички гледни точни и сами, като самостятелни мислещи индивиди да направят своите изводи, не, не, трябва си контрол на информацията и то тотален от управляващата, неизбрана от никой върхушка, всичко друго не е демокрация.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари