Евростат: Заплатите в България са 9 пъти по-ниски от тези в Швейцария

0
Коментар на икономистите Атанас Кацарчев и Щерьо Ножаров
Коментар на икономистите Атанас Кацарчев и Щерьо Ножаров Видео: NOVA

Коментар на икономистите Атанас Кацарчев и Щерьо Ножаров

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи съответно 8 968 евро и 9 355 евро. Средните заплати в Европа варират в широки граници, което оказва значително влияние върху решенията за наемане и работа. Северните и западните европейски страни имат най-високи средни нетни заплати, докато източните и южните европейски страни отчитат много по-ниски стойности.

Според икономиста Атанас Кацарчев от КТ "Подкрепа" разликата в доходите на България и средните нива на ЕС е около три пъти. "Все още не догонваме другите страни. Страната ни е на последно място по разходи за труд - 9,3 евро на час. Има много "мъртви" пари във вид на депозити - защо те не се инвестират?", попита той, предаде NOVA.

От своя страна Щерьо Ножаров от БСК смята, че фактическото индивидуално потребление на българите е 73% от средното. "БВП на човек от населението е 64% от средния в ЕС. Тук конвергенцията е по-бавна. Румънците имат доход около 1500 евро годишно повече от България, което разпределено по месеци е много малка разлика. Средната заплата у нас на годишна база расте с 16% при условие, че в еврозоната ръстът е 3% - тръгваме от по-ниска база и наваксваме. Частните инвестиции пък падат до 17%, а нормалното за ЕС е 23%", коментира той.

Според него външното търсене на българска продукция е намаляло, а цените на енергийни продукти не са се успокоили. "Същевременно правителството наложи административен натиск за увеличаване на възнагражденията", допълни Ножаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    до 10
    и какво значение има за колко се разменя една рубла?!? Или какво получават руснаците в долари?!? Това какво ги брига руснаците, хората си полват рублите и ППС им е по-добър от нашия! Ти кажи как ще се оправяме като минем на евро със заплата от 450€ по твоята логика! А данните ги има на сайта на световната банка, стига да разумяваш английския!
  • 1
    11
    До 10
    В този сайт винаги се е изопачавала истината в полза на кремълската сатрапия. Изопачаването на истината, доведе пенчУ на кметския стол в Русе.
  • 2
    10
    До 6
    А бе ненормалник ! Ти тия данни от " Наръчник на агитатора '' ли ги взе ? Една рубла се разменя за 98 долара ! Колко получават руснаците бе идиот ? Ами около 250 долара ! Какви са тия глупости дето ги пишеш ? Какви 15270 долара БВП в Русия ? Ооо ,да бе ти си АБПФК-наследник !
  • 3
    9
    Гаден соросоид
    пРоссия не е преди нас, а е след Европейска България, колкото и да се напъват русоробите да изопачават фактите. Няма посочен ДОСТОВЕРЕН источник, според който мизерната цивилизационна клоака пРоссия е пред Европейска България!
  • -2
    8
    та сега не разбрах
    Гадно е, че Русия е преди нас, или е гадно, че ние сме по-зле от нея?!?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари