Евростат: България е с най-висок ръст на цените на жилищата в ЕС

2
Следват ни Унгария и Полша
Следват ни Унгария и Полша

Следват ни Унгария и Полша

Цените на жилищата в еврозоната са спаднали с 0,4 на сто през първото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, докато в Европейския съюз се наблюдава ръст от 1,3 на сто. Това показват най-новите данни на Евростат. Сравнението с предходното четвърто тримесечие на 2023 година разкрива, че цените на жилищата са спаднали с 0,1 на сто в еврозоната и са се увеличили с 0,4 на сто в ЕС.

България води по ръст на цените на жилищата

България се откроява като страната в ЕС с най-голямо увеличение на цените на жилищата на тримесечна база. През периода януари - март 2024 година цените са нараснали с 7,1 на сто спрямо последното тримесечие на 2023 година. Това е най-значителното увеличение от последното тримесечие на 2007 година насам. Следват Унгария с ръст от 5,1 на сто и Полша с 4,3 на сто.

Понижения и контрасти в различни страни

На противоположния край на спектъра, най-значителното понижение на цените на жилищата на тримесечна база е отчетено в Дания (2,5 на сто), Франция (2,1 на сто) и Словакия (1,7 на сто). Тези данни подчертават различията в пазарите на недвижими имоти в различните държави-членки на ЕС.

Годишен анализ: Полша и България с най-голям ръст

Сравнението на годишна база показва, че цените на жилищата в България са нараснали с втория по големина темп (16 на сто) спрямо първото тримесечие на 2023 година. Полша води с ръст от 18 на сто, следвана от Литва с 9,9 на сто. Това е най-значителното годишно увеличение за България от третото тримесечие на 2008 година.

В същото време, най-голямо понижение на годишна база е регистрирано в Люксембург (10,9 на сто), Германия (5,7 на сто) и Франция (4,8 на сто). Тези данни подчертават разликите в динамиката на пазара на жилища в различните части на ЕС.

Цените на наемите също се увеличават

Освен промените в цените на жилищата, Евростат отбелязва и нарастване на цените на наемите в ЕС. През първото тримесечие на 2024 година цените на наемите са се повишили с 0,9 на сто спрямо последното тримесечие на 2023 година и с 3 на сто спрямо първото тримесечие на миналата година.

Тези данни на Евростат предоставят важна информация за тенденциите в жилищния сектор в ЕС и подчертават значителните различия в динамиката на пазара на жилища в различните държави-членки. За България, както и за Полша и Литва, ръстът на цените на жилищата представлява предизвикателство и възможност, докато спадът в страни като Люксембург, Германия и Франция сигнализира за различни икономически и пазарни условия.

Анализът на данните на Евростат разкрива сложната картина на жилищния пазар в ЕС, където страните се сблъскват с различни предизвикателства и възможности. България, със своя значителен ръст на цените на жилищата, подчертава възходящите тенденции в някои части на Съюза, докато пониженията в други страни показват необходимостта от по-внимателен анализ и потенциални мерки за стабилизиране на пазара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    092
    Това безспорно се дължи на главоломно растящите доходи на населението в България! С гръм и трясък ще влезем и в еврозоната! Тогава да видите какво се казва покупателна способност!
  • 4
    1
    Бжжжжжж
    Това го чета "n" пъти!!!! Въз основа на какво са толкова високи цените??? Нима е Швейцария или друга страна,където живота е поносим????
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари