Европрокуратурата разследва български кмет за измама за над 5 милиона лева

5
Става въпрос за проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони
Става въпрос за проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони Снимка: Dunavmost

Става въпрос за проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони

Европейската прокуратура предприе действия по конфискуване на активи на стойност 5,2 милиона лева (2,6 милиона евро) във връзка с разследване на мащабна измама, свързана с проект за водоснабдяване в България. Става въпрос за проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз чрез Държавен фонд „Земеделие“, съобщи NOVA. Разследването обхваща действията на държавни служители и кмет на българска община, които са заподозрени в неправомерно източване на бюджета на ЕС чрез фиктивни договори и манипулирани документи.

Според информацията, разследваните лица са сключили измамни споразумения с частни фирми, натоварени с изпълнението на проекта за реконструкция на ВиК мрежата и водоема в общината. Чрез тези схеми се предполага, че цената на строителните дейности е била изкуствено увеличена, като същевременно са изготвяни документи с невярно съдържание, удостоверяващи, че проектът е завършен в определения срок. Тези документи впоследствие са били внесени в Държавен фонд „Земеделие“, за да се осигури финансирането по програмата.

По искане на Европейската прокуратура, Софийският апелативен съд наложи обезпечителни мерки върху имуществото на заподозрените, включително запор на седем недвижими имота с обща площ 1956 квадратни метра и три автомобила. Конфискацията е изпълнена от държавния съдебен изпълнител в края на миналата седмица.

Това разследване е част от усилията на Европейската прокуратура да предотврати злоупотреби с европейските фондове и да осигури прозрачност в управлението на обществените средства. Случаят подчертава важността на строгия контрол върху изпълнението на проекти, финансирани от ЕС, особено в сектори, които имат значимо въздействие върху живота на хората, като водоснабдяването.

Всички заподозрени лица се считат за невинни до доказване на противното от компетентните български съдилища. Европейската прокуратура обаче продължава да разследва случая с цел да установи всички детайли и да предотврати бъдещи подобни измами. Очаква се нови разкрития и възможни съдебни действия, ако бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на замесените лица.

Проектът за водоснабдяване е бил от стратегическо значение за общината, като е имал за цел да подобри водопреносната мрежа и качеството на водоснабдяването в региона. Вместо това, той се превръща в обект на разследване и съмнения за корупция, които застрашават доверието в обществените институции и управлението на европейските фондове в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Кьовеши
    Ще ги подкарат един по един. Като видят, че има смисъл и се оправят общините после. Има светлина в тунела.
  • 4
    2
    Кмет
    За коя община става въпрос? Че сега всички се притесняват. Поне кажете за къде е, за да се успокоят останалите.
  • 4
    1
    това
    онова доведе до това и до онова - прашки чукраинци и тем подобни шит инфулуенция ... и съд и ченгета са силно компрометирани ... България си произвежда всичко но няма кой да работи ... ей такъв кмет отнемане на всичко и обществено полезен труд който да се онаследява за да се получи възпитанието наказанията за публични лица трябва да имат акцент
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари