Европейската комисия предлага въвеждане на електронни документи за самоличност

1
Според европкомисарите електронните лични карти и паспорти ще улеснят преминаването на границите
Според европкомисарите електронните лични карти и паспорти ще улеснят преминаването на границите Снимка: Асен Игнатов / Архив

Според еврокомисарите електронните лични карти и паспорти ще улеснят преминаването на границите

Европейската комисия предлага въвеждане на електронни документи за самоличност.

Европейската комисия представи днес предложение за въвеждане на електронни документи за самоличност, което цели да модернизира и улесни пътуванията и административните процедури за гражданите на Европейския съюз (ЕС). Инициативата беше оповестена на пресконференция от еврокомисарите по правосъдието и вътрешните работи Дидие Рейндерс и Илва Йохансон, предаде БТА.

Според предложението, държавите-членки на ЕС ще бъдат задължени да издават електронни паспорти и лични карти на гражданите, които изявят желание за това. Важно е да се отбележи, че тази възможност ще бъде предоставена като опция, а не като задължение за гражданите.

Еврокомисар Илва Йохансон подчерта значимостта на тази инициатива в контекста на интензивния поток от посетители в ЕС: "Всяка година в ЕС пристигат на посещение 600 милиона чужденци, това натоварва граничарите". Тя поясни, че въвеждането на електронни документи ще спомогне за оптимизиране на процесите на граничен контрол.

Едно от основните предимства на електронните документи за самоличност е улесняването на преминаването на границите. Освен това, те ще допринесат за намаляване на злоупотребите с документи и ще могат да бъдат използвани с бъдещи електронни приложения на ЕС, които предстои да бъдат разработени.

Еврокомисар Дидие Рейндерс акцентира върху потенциала на електронните лични карти за разширяване на възможностите за използване на онлайн услуги, което е от особено значение за бизнеса. Той увери, че сигурността на личните данни на гражданите ще бъде гарантирана чрез строги мерки за защита.

Важно е да се отбележи, че въвеждането на електронни документи за самоличност не означава отпадане на традиционните паспорти и лични карти на хартиен носител. Гражданите ще имат възможност да избират между двата варианта според личните си предпочитания и нужди.

Предложението на Европейската комисия предвижда разширяване на обхвата на инициативата и извън границите на ЕС. Планира се включването на Исландия, Норвегия и Лихтенщайн в системата за издаване на електронни паспорти и лични карти. Това ще допринесе за по-голяма интеграция и улеснение на пътуванията в рамките на Европейското икономическо пространство.

Интересен детайл е, че Дания, поради специфичните ѝ договорености с ЕС, ще бъде единствената държава-членка, която няма да бъде задължена да въведе електронни документи за самоличност. Това изключение е предвидено в европейското законодателство.

Въвеждането на електронни документи за самоличност се очаква да донесе редица практически ползи за гражданите. Например, еврокомисар Йохансон спомена възможността за по-лесна регистрация за полети, което би спестило време и усилия на пътуващите.

Предложението на Европейската комисия е част от по-широка стратегия за дигитализация и модернизация на административните процеси в ЕС. То цели не само да улесни пътуванията и да повиши сигурността, но и да насърчи развитието на цифровите услуги и да подпомогне бизнеса в адаптирането към новите технологични реалности.

В заключение, инициативата за въвеждане на електронни документи за самоличност представлява значителна стъпка към модернизацията на идентификационните системи в ЕС. Тя има потенциала да трансформира начина, по който гражданите взаимодействат с институциите и пътуват в рамките на Европа, като същевременно повишава сигурността и ефективността на административните процеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари