Европейската комисия подкрепя облагането на свръхбогатите

0
Европейската комисия подкрепя облагането на свръхбогатите
Европейската комисия подкрепя облагането на свръхбогатите Видео: NOVA

Предложението цели събиране на 250 милиарда евро от 4000 души

Европейският съюз (ЕС) изразява подкрепа за инициативата на Бразилия в рамките на Г20 за въвеждане на данък върху най-заможните хора в света. Това стана ясно от изказването на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас пред Европейския парламент в Страсбург.

Схинас подчерта, че ЕК работи съвместно с министрите от Г20 за обмисляне на прогресивно данъчно облагане в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Предложението предвижда налагане на допълнителен 2% данък върху около 4000 души, определени като най-богати в световен мащаб.

"Комисията отдавна е силно ангажирана да работи за предотвратяване на злоупотребите в областта на данъчното облагане в Европа. Ние сме за изпълнение на директивата срещу така наречените компании, фиктивни дружества в Европа. Съжаляваме обаче, че тази директива все още не е факт. Вече три години настояваме държавите членки да постигнат окончателно съгласие", заяви Схинас.

Заместник-председателят на ЕК подчерта необходимостта от облагане на мултинационалните компании в местата, където те генерират печалбите си. Той също така призова за подобряване на обмена на информация относно реалните собственици, включително и в сферата на криптоактивите.

Предложението получи широка подкрепа от различни политически групи в Европейския парламент. Йонас Фернандес от Прогресивния алианс на социалистите и демократите коментира: "Десетилетия наред държавите се конкурираха да предлагат облагане с по-ниски данъци на най-богатите и това засегна устойчивостта".

Кристиян Вигенин, също от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, допълни: "Облагането на милиардерите е само първа стъпка в преодоляването на социалните неравенства, тъй като най-богатите се възползват от несъответствията и различията в отделните държави. Само с хармонизация на европейското законодателство в тази област, ще генерираме достатъчно средства за инвестиции".

Групите "Патриоти за Европа" и "Обнови Европа" също изразиха подкрепа за инициативата. Те отбелязаха, че предложеното 2% облагане на най-богатите три хиляди души в света би могло да генерира приходи от около 250 милиарда евро, които биха могли да бъдат инвестирани в различни области.

Политическите групи подчертаха, че укриването на данъци в т.нар. "данъчни убежища" води до допълнително натоварване на обикновените граждани, които трябва да компенсират тези загуби за бюджета.

Инициативата на Европейската комисия за подкрепа на облагането на свръхбогатите отразява нарастващото глобално внимание към въпросите на икономическото неравенство и справедливото данъчно облагане. Остава да се види как ще се развие тази идея и какви конкретни мерки ще бъдат предприети на европейско и международно ниво за нейното реализиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари