Ето защо ежедневно България гори!

1
Пътник в кола захвърли незагасен фас от цигара в канавка край пътя
Пътник в кола захвърли незагасен фас от цигара в канавка край пътя Снимка: Facebook

Пътник в кола захвърли незагасен фас от цигара в канавка край пътя

Това лято България буквално гори. Опустошителни пожари обхващат големи територии от страната, като не само гори и полета са засегнати, но и цели населени места. Новините за нови огнища на огнената стихия вече са част от ежедневието на българите. Въпреки това, някои наши сънародници не се замислят за тежките последици от своите действия.

Невнимателни шофьори продължават да хвърлят изпушени цигари през прозорците на своите коли, без да осъзнават колко опасно може да бъде това. Точно такъв случай разказва възмутена жена, станала неволен очевидец на инцидент, който можеше да предизвика поредното бедствие.

Таня Андреева споделя във Facebook как е видяла ръка, провесена от прозореца на автомобил, която държи цигарен фас. Само секунди след това, фасът е захвърлен извън колата. „Ето защо ежедневно България гори!“ - възкликва тя. Тази проява на безотговорност не е изолиран случай, а само една от многото причини за избухването на пожари в страната.

Докато България се бори с рекордни жеги и засушаване, такива действия могат да доведат до катастрофални последствия. Сухата трева по полетата лесно може да бъде запалена от дори една изхвърлена цигара, а щетите, които огънят може да нанесе, са огромни. Социалните мрежи бързо реагираха на случая, като много хора изразиха своето възмущение и настояха за по-строги мерки срещу безотговорните действия на пътя.

„112 е номерът! Да ги глобяват, като им бръкнеш в джоба и започват да се научават на ред!“ - избухва в коментар жена, настоявайки за сурови наказания за нарушителите. Други граждани предлагат да се подава жалба в полицията, когато се забележат подобни прояви, с цел виновните да бъдат санкционирани съгласно закона.

Случаят отразява една все по-наболяла тема в България, където безразсъдните действия на шофьори и пешеходци представляват сериозна заплаха за околната среда. За последните 24 часа в страната са потушени 208 пожара, а екипите на пожарната са реагирали на 247 сигнала за произшествия. Въпреки усилията на властите, изглежда, че безотговорното поведение на част от населението продължава да поддържа огъня жив.

Тази реалност поставя на преден план необходимостта от обществена осведоменост и строго прилагане на законите. Ако гражданите не осъзнаят сериозността на проблема и не променят своето поведение, опасността от нови огнища ще продължи да нараства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Стига глупости
    и преди си хвърляха фасовете. Но нямаше пожари.А в трудно достъпните местности и върховете на планините,където и човек не стига, камо ли коли пак ли това е механизмът?
  • 8
    3
    Мунчо
    Моля ви се, не надценявайте полицията, прокуратурата, че и съда!
  • 19
    2
    Р410
    И в моята няма но пушим в чаша от кафе с малко вода на дъното.. картонена от автомата...но тъпаците не се сещат за това май...трудно е да мислиш..
  • -8
    1
    хубаво
    е да знаете , че новите коли от няколко години излизат от производителя БЕЗ пепелници. Това по искане на такива като вас мрънкачи , че като си пуша в колата тровя хората по тротоарите. Сега къде да си хвърлят фасовете шофьорите - в тревата я , няма да ги събират в шепи. А пепелници можеше да си имат колите , всеки сам си решава ще пуши ли в автомобила си.Така е, като се приемат популистки , тъпи и безполезни закони.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари