Есенните плодове и зеленчуци гонят депресията

0
Лесни рецепти подобряват здравето през есента
Лесни рецепти подобряват здравето през есента

Лесни рецепти подобряват здравето през есента

С настъпването на златната есен мнозина от нас усещат промяната не само в природата, но и в собственото си настроение. Добрата новина е, че сезонът ни предлага богата палитра от плодове и зеленчуци, които могат да бъдат нашите естествени съюзници в борбата с есенната меланхолия.

Изследванията в областта на храненето и психичното здраве разкриват интересна връзка между консумацията на сезонни продукти и нашето емоционално състояние, пише Агенция "Фокус". Оказва се, че хората, които редовно включват в менюто си разнообразие от плодове и зеленчуци, се радват на по-високи нива на удовлетвореност и по-рядко страдат от депресивни състояния.

Есента е щедра на вкусни и полезни дарове като ябълки, круши, тиква и броколи. Тези продукти не само галят небцето ни, но и зареждат организма с ценни витамини и минерали, играещи ключова роля за нашето психично благополучие.

Особено внимание заслужават храните, богати на витамини от група В, които се срещат в изобилие в пълнозърнестите храни и бобовите култури. Те са известни със своята способност да регулират настроението и да намаляват тревожността. Не по-малко важен е и магнезият, който откриваме в ядките и семената - още един природен помощник в битката с негативните емоции.

За да ви вдъхновим да включите повече есенни продукти в ежедневното си меню, ви предлагаме три лесни и вкусни рецепти:

Кремообразна тиквена супа

Необходими продукти: тиква, лук, моркови, зеленчуков или пилешки бульон, подправки по избор.

Начин на приготвяне: Запържете нарязания лук и морковите в дълбок тиган. Добавете нарязаната на кубчета тиква и залейте с бульон. Оставете да ври на умерен огън, докато зеленчуците омекнат напълно. Прецедете и пасирайте до получаване на гладка кремообразна консистенция. Поднесете топла, гарнирана с печени тиквени семки за допълнителен магнезий.

Освежаваща салата с ябълки и орехи

Необходими продукти: свежи зелени салатни листа, сладко-кисели ябълки, орехови ядки, лек дресинг по ваш вкус.

Начин на приготвяне: Измийте и подсушете салатните листа. Нарежете ябълките на тънки резенчета. Начупете орехите на едри парченца. Смесете внимателно всички съставки в голяма купа и овкусете с предпочитан от вас дресинг. Тази салата е чудесен източник на витамини, фибри и полезни мазнини.

Ароматни печени сладки картофи

Необходими продукти: сладки картофи, зехтин, морска сол, прясно смлян черен пипер.

Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 200°C. Измийте и подсушете сладките картофи, след което ги нарежете на еднакви по дебелина филийки. Подредете ги в тава за печене, поръсете щедро със зехтин и подправете със сол и черен пипер. Печете около 25-30 минути или до златисто. Обърнете веднъж по средата на печенето за равномерно запичане. Сервирайте топли като идеална есенна гарнитура или самостоятелна закуска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари