Есенна изненада: Люляци цъфнаха в Кюстендил

1
Експерти обясняват феномена с климатичните промени
Експерти обясняват феномена с климатичните промени Снимка: БТА

Експерти обясняват феномена с климатичните промени

Необичайно природно явление изненада жителите на Кюстендил в края на септември. В градинката пред блок 11 в квартал "Младост" бяха забелязани цъфтящи люлякови храсти, съобщи БТА.

Това неочаквано цъфтене привлече вниманието на местните жители и експерти. Институтът по земеделие в Кюстендил, който се специализира предимно в изследването на овощни видове, беше потърсен за коментар относно необичайното явление.

Директорът на института, доцент доктор Илияна Кришкова, обясни, че точната причина за цъфтежа на люляците в този нетипичен сезон е трудно да бъде определена категорично. Въпреки това, тя предположи, че климатичните аномалии са вероятният фактор зад това явление.

"Продължителното засушаване, високите температури през летния сезон и последвалите валежи в средата на септември стресират растенията и се получава вторичен цъфтеж," сподели доцент доктор Кришкова.

Експертът даде пример с ябълковите дървета, при които подобно явление може да се наблюдава след пролетно измръзване. Това сравнение помага да се разбере по-добре механизмът, който може да предизвика цъфтеж извън нормалния сезон при различни растителни видове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари